Ludens --------------------------------------Ludens FAQ: Bevezetô
Utolsó módosítás: 1997. augusztus 30.


Ludens FAQ bevezetô

Kétféle ember van. Az egyik szokott olvasni, a másik nem. Nagyon megdöbbentô volt úgy 20 éves fejjel észrevenni, hogy vannak nem-olvasó emberek is. Nem úgy értem, hogy nem szokott könyvet olvasni, vagy hogy nem olvas szívesen verseket, nem is úgy, hogy inkább tévét néz. Nem. Azokról az emberekrôl beszélek, akik bár tudnak olvasni, nem olvassák el a "tolni" feliratot az ajtón, inkább ráncigálják. Nem olvassák el az "ügyfélfogadás 11:59-12:01" táblát, hanem képesek 20 percet várni, amíg jön egy ember, akitôl megkérdezhetik.

Operátorként jópár hasonló élményem akadt. Volt ember, aki megkért, hogy mondjam el tömören, ami a jelentkezési lapra rá van írva, mert most nincs kedve elolvasni. Az ajtón bonyolult zár volt, feltűnô helyen pontos használati utasítással. Bizonyos emberek képtelenek voltak írott szöveget elolvasni, amíg külön fel nem hívtam rá a figyelmüket: az olvasás a kijutáshoz is hasznos.

Ezt a GYIK-ot az olvasni tudó embereknek ajánlom; azoknak, akik nem szoktak olvasni, továbbra is személyesen fogom 100-szor elmondani, ami ide le van írva.

Bár az olvasni-nem-szokott ember mihez kezd az Internet alapvetôen betűkbôl álló kultúrájával?

Maulis Ádám