I. Egyetemes Túlélő Kalandtúra

Túlélő suli:


 

Írta :

Makrai Tibor István  alezredes

 

Első rész

Második rész

Harmadik rész

 

 

 

TÚLÉLŐ SULI I.

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés az úgynevezett túlélés /survival/ iránt. Az akciófilmek szinte kötelező szereplőjévé vált a kemény katona, aki a természetben található eszközök felhasználásával száll szembe a "rosszfiúkkal". Érthető, hogy a magyar ifjúság egy jelentős része "kisrambó" akar lenni, meglett családapák pedig alig titkolt infantilizmussal vágyódnak a túlélés szolidan "nélkülözésteli" változatára. Egyre többen igyekeznek elsajátítani és gyakorolni ezt a csodálatos ismeretrendszert, mely egy rég feledésbe merült életfilozófia - a természetben, a természetből, a természettel való harmonikus együttélés - újrafelfedezése. Cikksorozatomban számukra szeretnék praktikus útmutatást adni e "tudomány" alapfogásiból. Legegyszerűbb, ha kezdetben a túlélést elsősorban kitűnő szabadidő töltésnek, a túrázás egy speciális fajtájának tekintjük, melynek célja nem önmagában a távolság legyőzése, hanem a viszonylagos komfortban történő megmaradás. Hazánkban ennek sajátos zamatát az adja, hogy minden "bázistól" egy órányi járásra ott van a jó meleg civilizáció, a legnagyobb veszély pedig az, hogy az erdész hazazavarja az embert. Természetesen a komfortot nem a szó megszokott értelmében kell elvárni. Terepen az ember értékrendje egy-két nap alatt alaposan megváltozik. A kényelem, a biztonság, az ízletes, a hideg, a meleg jelentése módosul. A mohából készített derékalj, egy farönk szék gyanánt a mennyei kényelem érzetét kelti. A "túlélési gyakorlatnak" rendkívüli szerepe lehet a személyiség fejlődésében, igazi tréning, mely reális önismeretre, kezdeményezőkészségre, autonóm gondolkodásra, kitartásra tanít. Ott kinn mindenért keményen meg kell dolgozni. Idő, türelem, szakértelem, sok lelemény és némi szerencse kell /pl. a behavazott erdőben tüzet rakni legalább háromnegyed órás elfoglaltság/.

Ott megváltoznak az emberi kapcsolatok. Napjaink morális válsággal küzdő társadalmában üdítően hat egy olyan világ, ahol letisztultak az értékek. A helytállás, a bajtársiasság válik a legfontosabbá. A közösen vállalt és legyőzött nehézségek, az együttes munka, a tűz mellett töltött éjszakák vassá kovácsolják az emberi kötelékeket.

Érdemes elgondolkodni, mi lenne, ha eltűnne a környezetünkből a civilizáció. A legtöbb ember éhezne, fázna és szomjúhozna. Kiszolgáltatott, védtelen, gyámoltalan lenne. Az átlagember nem ismeri az ehető és gyógynövényeket, a tűzgyújtási technikákat stb. Ezek azonban megtanulhatók.

Ismereteinket több forrásból meríthetjük. Hazánkban is nagyon sok tapasztalat halmozódott fel a hegymászók, teljesítmény túrázók, vadászok, erdei emberek, horgászok stb. körében. A magyar folklórból is számos fogást lehet ellesni. Pl. a pusztai emberek mesterei voltak a hajlék építésnek, élelmiszer tartósításnak, eszköz-, fegyver készítésnek és használatnak. Valóságos kincsestár az észak-amerikai indián kultúra /méltó letéteményesei ennek a bakonyi "indiánok"/. A túlélés ismeretrendszere mindezt a tudást harmonikusan egyesíti századvégünk professzionális eszközhasználatával. Például legmegbízhatóbban az úgynevezett Zippo gyújtóval lehet tüzet gyújtani, de a parázsra tett fa az ősi indián tűzfúvó csővel lobbantható lángra.

A túléléshez szükséges ismerethalmaz rendszerbefoglalását katonák hajtották végre /talán a legismertebb név az amerikai függetlenségi háború időszakából Robert Rogers őrnagyé/. Így a túlélés elsősorban katonai műfajjá vált. Minden ország hadseregének elitalakulatai magas szinten űzik ezt a mesterséget, de a legtöbb haderőnél része a hétköznapi kiképzésnek is /pl. Bundeswehr, vagy a L' Armée Francaise/. Látszólag a mindenható technika korszakában ez fölösleges, azonban az igazi katonák nem felejtik a clausewitzi igazságot, miszerint "a háború a bizonytalanság birodalma". Olyan alakulatok katonái, mint pl. az angol SAS /Különleges Légi Szolgálat/ akár hetekig is képesek minimális felszereléssel autonóm módon működni a világ bármely pontján.

Napjainkban a túlélés már nem csak a harcosok privilégiuma. Elsajátítása azonban igen nagy szakértelmet, széleskörű ismereteket, sok gyakorlást és a természet iránti alázatot igényel. Szerencsére több túlélő könyv is rendelkezésre áll, de a fogásokat csak az életben, "éles helyzetben" lehet kipróbálni. A látszólag egyszerű feladatok is a legváratlanabb problémákat vethetik fel. Több könyv írja például, hogy szükség esetén a töltényt szétszedve, a lőpor felhasználásával könnyedén lehet tüzet gyújtani. Egy jéghideg téli éjszakán kellett rájönnöm, hogy a megfelelő fogás ismeretének híján /a töltényhüvely palástját be kell horpasztani/ nem vagyok képes a "drága" lőporhoz hozzájutni a Parabellum lőszerből.

Az ismeretek mellett azonban felszerelésre is szükség van. Természetesen az igazi túlélő egyszál késsel is képes létfeltételeit megteremteni. Ezt azonban nem ajánlom senkinek. Sokkal praktikusabb a megfelelő eszközök birtokában /megerősítve némi készpénzzel, hitel- és telefon kártyával/ nekiindulni.

 

1 , Összehajtható gyalogsági áso. 2, Fűrész. 3, Svájci katonai tisztikés lancal és rögzítő karabinerrel.

4, Balta.

Néhány elv a felszerelés beszerzésével kapcsolatban:

1./ Mindig az elérhető legjobb minőséget kell megvenni.

2./ Ha nincs elegendő pénzünk, tartsuk szem előtt az alábbiakat:

- kezdjük egyszerű felszereléssel, majd az ismeretek és az igények növekedésével bővítsünk

- minden eszköznek vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai, ezért határozzuk meg a számunkra legfontosabb használati szempontokat

- amit lehet, készítsünk el házilag

3./ Megbízható helyen kell vásárolni, tanácsot kell kérni az eladótól.

4./ Az eszközöket tovább lehet és kell finomítani.

5./ Bevált eszközt csak indokolt esetben cseréljünk újra.

6./ A legjobb együttest a military- és a hegyitúraboltokból lehet összeállítani.

7./ Minden felszerelési tárgy legyen jól karbantartható /rozsdamentes acél, gyöngyvászon stb./.

8./ Az eszközök kompatibilisek legyenek egymással.

9./ Toleráns feleség és nagy gardrób szekrény elengedhetetlen.

A túlélésnek nem az önkínzás a lényege, hanem a minél komfortosabb élet, ezért mindenki azt visz magával, amit fontosnak tart. Ha elbírja! A képlet egyszerű: csak a testsúly ötödét érdemes cipelni /kb. 15 kilo "és még egy kicsi"/.

A következő felszerelési tárgyakra mindenképpen szükség van:

A ruházat. Kényelmes, de erős, zárt, jól variálható öltözet szükséges. Védje viselőjét a meteorológiai hatásoktól, a rovaroktól és a kisebb fizikai sérülésektől. Színe harmonikusan illeszkedjen a természeti környezethez. A legpraktikusabbak a katonai gyakorló ruhák.

A nadrág alja lehetőleg gumírozott legyen, mert ez véd a portól, rovaroktól, patakokon átgázolva pedig egy kissé a víztől. Ha nem ilyen, akkor légideszantos módszerrel a bakancs szárára húzott gumiszalag alá kell begyűrni a nadrág alját. A deréknál található beszabályozó zsinórokat állítsuk be méretünkre, de vegyünk fel nadrágszíjat is. Mivel a ruházat fölé még hevederöv és hátizsák derékheveder is kerül, ezért olyan típust válasszunk, melynek csatja nem nyom /pl. lapos, hengeres zárral működő/. A nadrágszáron legyen térképzseb, ennek hiányában a térképet átlátszó nylon tasakban rejtsük mellünknél a zubbony alá.

1, Az ALIC-rendszer hátizsákja. 2, Polifoamlap tokkal. 3, Hálózsák. 4, Kétliteres víztároló. 5, Sátorcsövek. 6, Gumipókok. 7, Poncho. 8, Télen-nyáron nagyon hasznos felfújható párna.

A ruha felsőrésze /zubbony/ is laza, kényelmes legyen. Zsebeibe lapos tárgyakat rakjunk, de gondoljunk arra, hogy a zubbony átnedvesedhet csapadéktól, vagy izzadságtól, tehát dolgainkat vízhatlanul csomagoljuk.

A szakboltokban megvásárolható gyakorló ruhák közül minden szempontból a legkitűnőbb az USA hadseregének öltözete. A magyar egyenruházatból az úgynevezett ejtőernyős gyakorlót tartom jónak /bár a mosásnál nagyon hamar engedi a színét/.

A lábbeli zárt, magas szárú legyen. Beszerzésénél elsősorban azt vizsgáljuk meg, hogy talpa jól kapaszkodik-e a terepen, illetve jól tartja-e a lábat. Erős, strapabíró legyen. Vannak olyan típusok, melyek talpa acél merevítéses. Ez védi a lábat az elsősorban dzsungelekben használatos "csatasulyom" nevű acéltüskéktől. A hegyitúraboltokban kapható úgynevezett tracking cipők sokkal jobbak bármely katonai lábbelinél /pl. az angolok a Falklandokon, az amerikaiak pedig a Golf-háborúban szenvedtek sokat a nem megfelelő bakancs miatt/. Kezdő túlélőnek megfelel a magyar hadseregben rendszeresített bakancs, bár talpa nem kapaszkodik megfelelően. A Bundeswehr bakancsa robosztus, kiváló /ennek azonban csak kínai és román változatai kaphatók, közülük az utóbbi a jobb/. A vászon, úgynevezett trópusi bakancs tavasztól őszig remek szolgálatot tesz. Igaz, hogy a csapadéktól átázik, de gyorsan megszárad /ezt a bőr nem képes utána csinálni/. Ha úgynevezett Panama talpa van, akkor jól kapaszkodik, de nem ragad bele a sár. Konfortosabbá tehetjük lábbelinket, ha a talpat jól alátámasztó sportbetétet rakunk bele.

 

1, Bakancs. 2, Gyakorlóruha, derékszíjjal. 3, Gore-Tex kabát. 4, Két pár zokni. 5, Törülköző. 6,Póló. 7, Meleg alsóruha. 8, Vízhatlan lábszárvédő. 9, Kesztyű 10, Izzadságelszívó kendő. 11, Dokkmunkássapka. 112, Kabátbélés.

A bakancsot gondosan kell ápolni. Portalanítás után kenjük be cipőkrémmel. Célszerű az orrán és a talp-fejrész találkozásánál víztaszító kenőccsel /pl. G-Wax/ elvégezni ezt a műveletet, majd az anyagot hajszárítóval ráolvasztani a bőrre. A tapasztalatok szerint ez akár negyvennyolc órás védelmet is biztosíthat még havas időben is. A tárolás során rakjunk bele sámfát.

A bakancsot a következő módon vegyük fel: a zoknit /zoknikat/ úgy húzzuk fel, hogy orrészük kb. egy ujjnyival a lábujjunk előtt legyen. Lépjünk bele a kilazított fűzőjű lábbelibe /a mozdulat a zoknit is a lábra simítja/. Alulról felfelé húzzuk meg erősen a fűzőt /a kampós gyorsfűző nagyon hasznos segitség lehet/, kössünk masnit, majd csomót rá. A maradék anyagot tűrjük be a bakancs szárába. A nagyon hosszú fűzőt még kívül, a boka fölött körbe kell vezetni a megkötés előtt. Ha így járunk el, a bakancs jól tartja a lábunkat és elkerülhetjük a feltöréseket.

Maga a fűzés is nagy tudomány. Esztétikai és praktikai szempontok figyelembevételével végezhetjük keresztbe, párhuzamosan, vagy a legkevesebb keresztfűzéssel, elsősorban a lyukak mentén vezetve a szálat /így egy mozdulattal lehet levágni a sérült lábról, de erre nem igazán van szükségünk/. A fűzéshez kapcsolódó érdekesség, hogy harcoló alakulatok katonái ez alá teszik az egyik "dögcédulát", hogy minden sérülés esetén lehessen azonosítani a testet.

Az alsó ruházat legalább olyan fontos, mint a felső. Fiúknál a hosszúszárú úgynevezett "nyeles gátyó" segít elkerülni a combtövek fájdalmas kipirosodását /a biztonság kedvéért indulás előtt Neogranormon kenőccsel kenjük be magunkat a jelzett helyen/. Felülre pólót vegyünk. Mindkettő anyaga pamut legyen.

Lábunkra két zoknit húzzunk. Egy vékonyt alulra /pamut/ és erre egy vastagabbat /gyapjú/. Ez utóbbi célra gyakorlatilag minden típusú sportzokni megfelel /a hegyitúra boltokban kaphatók a legjobbak/. Szerencsés párosításuk megakadályozza a láb feltörését és csökkenti az izzadást.

Nyáron se induljunk el kabát nélkül, ha a terepen éjszakázunk. A jó kabát anyaga nagyon erős, kissé merev, de puha kivehető bélése van. Ez utóbbi általában télen sem szükséges a menethez, azonban megálláskor fel kell venni. A csuklya véd az eső, hideg, szél, vakító téli nap ellen. Előnyös az is, ha a kabát ujja gumival, vagy tépőzárral szorosan a csuklóra zárható /ez nagy hidegben jelentősen növelheti hőérzetünket/.

A ruházat kiegészítői.

A kabáthoz kesztyű is tartozik /télen-nyáron/. A legmelegebb az egy, illetve a kétujjas. Ezek azonban nagyon idétlenek tudnak lenni, ha valamit fogni kell. Ezért éghajlatunkon jobbnak tartom az ötujjas kesztyűt. Az úgynevezett Thinsulate béléses típusok elég melegek, beszerezhetők terepszínű változatban is. A bőr kesztyűkkel egyes feladatokat kiválóan lehet végrehajtani /pl. ereszkedés kötélen/ azonban, ha átáznak hasznavehetetlenné válnak.

Nagyon fontos a fejfedő, mely véd az időjárástól, a rovaroktól és segíti az álcázást /árnyékolja az arcot és a szemet/. Ízlés és cél szerint az "Indiana Jones" kalaptól a barett sapkáig minden viselhető. Extrém időjárási körülményektől eltekintve legjobbnak az úgynevezett izzadságszívó kendőt tartom. Ez egyébként az egyik legsokoldalúbb felszerelési tárgyunk. Megakadályozza, hogy az izzadság a szembe csorogjon és védi a homlokot a hidegtől. Alkalmas sebkötözésre, vízgyűjtésre, sérült testrész rögzítésére, kommunikációra, tároló és hordeszköz készíthető belőle, segíti az álcázást. Vigyünk magunkkal kötött, úgynevezett dokkmunkás sapkát is. Ez utóbbi nyáron is fontos lehet /pl. hálózsákban/. Ne feledd: "Ha fázik a lábad, vegyél fel sapkát!".

A törölköző is nagyon sokoldalú ruhadarab. Egy közepes törölközőt hosszában hajtsunk négybe, majd sálszerűen tegyük a nyakunkba a zubbony alá! Szívja az izzadságot, megtörölközhetünk vele és véd a rovarok ellen. Különösen nagy megterhelés esetén kapaszkodjunk két végébe. Ez segít egyensúlyunk helyreállításában, s lényegesen könnyebbé válik a haladás.

 

 

A felszerelés szintén többfunkciós eleme az esőkabát. Általános elv, hogy a természeti hatások ellen nehéz védekezni. A vízálló ruházatok vagy elvesztik ezen tulajdonságukat, vagy annyira szigetelnek, hogy a testpárát sem engedik át, akkor pedig belülről ázik meg az ember /ez a rosszabb variáció/. Jelenleg a Gore-Tex az egyetlen anyag, amely taszítja a csapadékot, de a testpára nagy részét átereszti. Azonban nagyon drága és a tapasztalatok szerint jó tulajdonságait elég rövid idő alatt végleg elveszti. Eső, hideg, szél, rovarok ellen az úgynevezett "mentális" védekezés vált be a legjobban - vagyis nem kell vele foglalkozni. Mégis sokat segíthet a poncsó. Ez egy nagy méretű, téglalap alakú, közepén csuklyával ellátott alkalmatosság. Eső esetén lábszárig betakarja az embert felszereléssel együtt /ilyenkor az összes víz a nadrág szabadon maradt szárára folyik, majd felszívódik a derékig/. Ezen kívül azonban még sok minden másra is alkalmas. Pl. a hálózsák alá tehető szigetelésnek. Még sátor is készíthető belőle.

A jó hátizsák nélkülözhetetlen. 60 literesnél nagyobb űrméretűre nincs szükség. A súly a vállon és a csípőn, jól párnázott hevedereken, egyenletesen elosztva legyen. A mellcsat nagyon hasznos. Általában a korszerű, önhordó zsákok jobbak, mint a csővázasak, de több fogyatékosságuk is van a túlélés szempontjából. Látszólag jelentéktelen probléma a színük, amely esetenként a túlélés rejtőzködő filozófiájával nem egyeztethető össze. Nagyobb gond, hogy általában egy, legfeljebb két nagy belső térrel rendelkeznek. Ha valamit elő akarunk venni, mindent ki kell szedni, vagy könyökig vájkálva fel kell forgatni a gondosan kialakított rendet. Aki éjjel, hóviharban, a szájában elemlámpával kereste már a lábszárvédőjét, az megérti, mire gondolok. Továbbá a legtöbb hátizsák szorosan tapad a testhez, s aláizzad az ember / bár vannak jól szellőző típusok is/.

Hagyományos, csővázas konstrukciója ellenére nagyon jól bevált az USA Army ALICE /többcélú személyi málhaöv/ rendszeréhez tartozó zsák. Három nagy külső zsebbel és két részre osztható belső térrel rendelkezik. Belülre a nagyobb védelmet igénylő, vagy kevésbé szükséges tárgyakat /pl. váltás fehérnemű, tartalék élelmiszer/, a külső zsebekbe a gyakrabban használatosakat tegyük /pl. főző és a napközben fogyasztott élelmiszer/. A hozzá rendszeresített felszerelés /gyalogsági ásó, 2 literes víztároló stb./ modul szerűen kívülre rögzíthető. Viszonylag kis terjedelme ellenére egyaránt alkalmas az egy napos, vagy hosszabb túrákra. Nagyon hozzáférhetően lehet bele pakolni. Gyorsleoldó rendszerrel is el van látva, ami vészhelyzetben nagyon hasznos lehet.

Minden hátizsákra praktikus kiegészítés a "gumipók", melyből legalább négy darabot vigyünk magunkkal. Mindazok a felszerelési tárgyak, melyek már nem férnek el a csomagban, jól rögzíthetők vele, a terepen pedig sátor, menedék építésénél használhatók fel.

A sátor általában fölösleges luxus, jó hálózsákra azonban minden évszakban szükség van. Télen táborozni igen kemény feladat, ezért kezdetben inkább ne tegyük. Elég tehát egy megbízható és könnyű "pluszos" zsákot beszerezni. Legyen minél kisebb és könnyebb. Kerüljük azokat a típusokat, melyeknél a kéznek külön helye van, csak "múmia" formájút vegyünk. A military és hegyiboltokban széles választékban kaphatók. A hegyiboltokban vásárolhatók jobb minőségűek, a military üzletekben viszont terepszínűek kaphatók/!?/. A méretválasztásnál vegyük figyelembe, hogy levetett ruházatunk férjen el a lábrésznél /szükség esetén még a bakancsot is tegyük ide, természetesen megfelelően becsomagolva/, így reggel testmeleg, száraz öltözetet húzhatunk.

A derékalj kiválasztásánál fő szempont a hő és nedvesség elleni védelem. A dupla rétegű, esetleg hőszigetelő fóliával ellátott polifoam fóliák tökéletesen megfelelnek. Áruk is kedvező. A gumimatrac súlya miatt szóba sem jöhet. Az úgynevezett túlélő fólia nem erre a célra van /életmentő lehet, mivel akár 80%-kal is csökkentheti a hőveszteséget, ezért szerezzük be/. A legjobb és legkényelmesebb megoldás a termo matrac /izolier/. Könnyű, kiválóan hőszigetel és viszonylag kényelmes alvás esik rajta.

Készítsünk tokot a derékaljra mivel az erdőt járva az első beleakadó tüskés bokor szó szerint szétrágja. Általában ami tekerhető azt hevederrel, vagy gumi szalaggal összefogjuk, a többi felszerelést tasakba tesszük /nem zörög és nem sérül/. Végül mindent vízhatlan csomagolásba /nylon zacskóba/ rejtünk.

A képen jól látszik az ALICE hevederzetés a kés célszerű rögzítése.

Vannak olyan eszközök, melyeket legpraktikusabb övön hordani, hogy könnyen elérhessük. Ezek súlya azonban lehúzza az övet, nyomja a csípőt, s hosszabb távon kellemetlen fájdalmat okoz. Erre találták ki az úgynevezett "Y" hevederrendszereket, vagy a málhamellényt. Legkönnyebben az USA ALICE vásárolható meg /hevederöv, "Y" heveder/ a hozzá rendszeresítet kiegészítőkkel /kulacs, tártáska, tájolótok, kenyérzsák stb./. A hevedereket, a felszerelést elrendezve testünkhöz kell szabályozni. A málházás után ugrálva ellenőrizzük, hogy egyben van-e , nem zörög-e a "cucc". Ha szükséges a zajt keltő eszközöket szigetelőszalaggal a testhez rögzíthetjük.

A kés. Talán ez a legfontosabb felszerelési tárgyunk, melyből két darabra is szükség van: egy nagy túlélőre és egy kis ügyesre. Véssük eszünkbe: soha ne hagyjuk el, mert ha késünk van, mindenünk van! Csak professzionális minőségűt szabad vásárolni, és csak akkor, ha "szerelem az első látásra".

Néhány félreértést szeretnék eloszlatni. Más a szurony, a vadászkés, a harcikés és a túlélőkés. A legtöbb úgynevezett "túlélőkést" felejtsük el. Ami sok funkciót ígér, az általában semmit nem tud igazán /ez alól csak a Svájci Katonai Tisztikés és néhány konkurense kivétel, de ezek is csak másodlagos eszköznek alkalmasak/. A vadászkések általában túl könnyűek erre feladatra. A szuronyok mérete megfelelne, azonban gyakran nem tartós használatra készülnek, illetve élük struktúrája nem teszi őket alkalmassá a vágásra /túlságosan tompa szögben emelkedik, s így beleszorul az anyagba/. Szintén nem felelnek meg a két vagy több élű változatok. A túlélőkést a minősége, mérete és alakja teszi alkalmassá a feladatra. Szükség szerint minden művelet elvégezhető vele, a bozótvágástól a tüske kivételén át az amputációig. Erősnek és nehéznek kell lennie, hogy macheteszerűen is lehessen használni /egyetlen ütéssel vágja át a másfél ujjnyi vastag ágat/.

A penge hossza ne legyen kisebb a tenyér szélességének másfélszeresénél és ne legyen nagyobb két és félszeresénél /kb. 15-20 cm/. Szélessége a hossz 1:3-a és 1:5-e között legyen. Ha csak egy kést kívánunk beszerezni, akkor a rövidebb, változatot válaszzuk. Anyaga legyen elég kemény, hogy éles maradjon és elég rugalmas, hogy feszíteni lehessen vele. A legmegfelelőbb a kb. 58-62 Rockwell-es rozsdamentes acél /a szénacélok jobb pengék de érzékenyek a rozsdára és egyes változatai törékenyek/. Hasznos a "fokél", illetve a gerincen kialakított fűrész. Hegye a hossztengely felett helyezkedjen el, alatta az él pedig ívelt legyen, hogy szúrni és vágni egyaránt jól lehessen vele. A kezet keresztvasnak kell védenie. Ideális esetben a penge kissé súlyosabb a markolatnál.

Az egész késnek egy darabból kell készülnie. Az üreggel gyengített markolatú kések közül csak a legjobb minőségűek alkalmasak a feladatra /pl. Buckmaster, vagy a Wilkinson Sword/. A markolat keresztmetszete ovális legyen. Alakja akadályozza meg a kés kézből való kicsúszását /pl. markolatgombbal/. Praktikus, ha hossza kb. negyeddel nagyobb a tenyér szélességénél, mert így a végén megmarkolva nagyobb erővel lehet vele sújtani. Bevonata lehetőleg polimerizált gumi /pl. Craton, vagy Neoprene/, vagy bőr legyen. Jól illeszkedjen a kézbe.

A túlélési feladatra általában a Bowie típusú kések váltak be a legjobban.

A tok védi a pengét és annak tulajdonosát. Könnyen, egy ujjal nyitható legyen, ugyanakkor a penge ne csúszhasson ki magától. Anyaga lehet bőr, gyöngyvászon, műanyag, vagy fém /a Kalasnyikov és az USA M-9 szurony a tokkal hatékony drótvágót képez/.

A kést hordhatjuk bárhol, csak könnyen elérhető legyen. Általában ahonnan a legkényelmesebb elővenni, oda alig lehet visszatenni /és viszont/. A leggyorsabb kirántást a használt kézzel ellentétes vállon, az "Y" hevederen, markolattal lefelé rögzítve lehet biztosítani.

A túlélőkés azonban alapvetően mégiscsak fegyver /kevéssé alkalmas precíziós feladatokra/. Ezért mindenképpen szükséges mellé egy zsebkés, amit elsősorban szerszámként /élelem-feldolgozásra és eszközkészítésre/ használunk. A napjainkban egyre divatosabb recés pengék feladata a hatékony, gyors vágás ezért céljainkra nem alkalmasak /nem lehet velük jól faragni, gyalulni stb./. Kitűnőek a Svájci Katonai Tisztikések. Ár/minőség arányuk messze a legjobb. Én a Handyman /ezermester/ típust tartom a legjobbnak, amely összesen 16 féle eszközt tartalmaz. Mind megbízhatóan használható /pl. fűrészével karvastagságú ág is pillanatok alatt levágható/.

Nagyon jók az egypengés kések is /pl. Gerber, vagy Buck/. Ergonómiailag tervezett, csúszásbiztos markolatukkal kényelmes, biztonságos a munka. A professzionális minőségű egypengés kések előnye a véletlen becsukódás elleni rögzítő és a viszonylag nagy penge. Az úgynevezett "egykezes kések" úgy vannak kialakítva, hogy egy kézzel, általában a hüvelykujj felhasználásával nyithatók /pl. Hole-Opener rendszer, melynél lyuk van a penge gerincén, de lehet csappal, vagy dörzsfelülettel működő is/. Ez adott esetben életet menthet. Azonban némi leleményességgel és sok gyakorlással minden könnyen járó típus kinyitható egy kézzel /az enyhén kinyomott hegyet akasszuk be a nadrágzseb szegéjébe, vagy egy energikus csuklómozdulattal "csapjuk ki", esetleg hüvelykujjunkat oldalának feszítve toljuk ki a pengét/.

Véssük eszünkbe, hogy a kés egyaránt veszélyes lehet a használójára és környezetére is /"töltetlen" kés nincs/, ezért csak nagyon fegyelmezetten szabad használni! Nyitott kés lehetőleg csak ülő, vagy álló testhelyzetben legyen a kezünkben. A következő fogás megfelelő védelmet nyújt a balesetekkel szemben akár futás közben is: a markolatot fogjuk hátrafordított tenyerünkbe, a kés hegye a könyökünk felé nézzen, a penge pedig lapjával szorosan simuljon alkarunkhoz. Szükség esetén innen egy gyors csuklómozdulattal ujjaink között alaphelyzetbe fordíthatjuk a kést.

 

1, Elemlámpa szűrökkel. 2, Nagy erejű Mag-Lite lámpa. 3, Tartalék elemek. 4, Gerber kés. 5, Cold Steel túlélőkés. 6, 10*25-ös távcső. 7, Tájoló. 8, Jelzősíp 9, SIG benzinfőző 10, Kétszemélyes edény. 11, Paraván a főzőhöz. 12, "kanálgép" 13, Kulacs tokkal. 14, Tűzgyjtó eszközök. 15, Élelmiszer tárolódoboz. 16, Egészségügyi doboz. 17, Túlélőfólia. 18, Varrókészlet. 19, Cipőtisztítókészlet. 20, Tok.

 

Még egy biztonsági körülményre szeretném felhívni a figyelmet. Az 124/1993 kormányrendelet tiltja "közterületen, nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön" az olyan szúró-, vagy vágóeszköz birtoklását, "amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja." A rendelet hatálya alá eső késeket tehát csak a terepen szereljük fel.

Szó szerint borotvaélesnek kell lennie /pl. nyírja kezünkön a szőrt/. Minden használat után meg kell tisztítani. A célirányos használat kivételével nem illik és nem praktikus a pengét megfogni /korrodálhat/. Az él jól ellenőrizhető szemrevételezéssel is. Ha szinte láthatatlanul vékony, akkor jó. Az így észrevett kisebb csorbulásokat helyre kell igazítani. Erre fenőacélt, vagy olajkövet használjunk. Felületükön a pengét az eredeti köszörülésnek megfelelő szögben az él irányába kell mozgatni. Ezt a műveletet nagyon óvatosan kell elvégezni. Amennyiben késünk komolyabb élezésre szorul, azt bízzuk szakemberre /a házilagos köszörülés során pl. a penge edzettségét alapvetően át lehet strukturálni/. Szerencsére a professzionális minőségű pengék megfelelő használat mellett nem igénylik a köszörülést.

Talán túlzásnak tűnik, de szerintem a kulacs majdnem olyan fontos, mint a kés. Beszerzésénél három szempontot kell figyelembe venni: tárolható víz mennyisége; rögzítés és hozzáférhetőség; hőszigetelés. A legjobbak az USA kulacsok. Csak vizet tároljunk benne, mert műanyagból van, s így minden ízre "emlékezik". A hőszigetelő tok oldalán található zseb a víztisztító tabletta számára van kiképezve. Ivócsésze is tartozik hozzá, amely szorosan illeszkedik a palack aljára. Ez főzőedénynek, csajkának, pohárnak, mosdótálnak egyaránt alkalmas - igazi főnyeremény. A tartalék víz tehető 2 literes plasztik üdítős palackba, de jobb a műanyag termosz, vagy az ALICE víztárolója.

Elemlámpa nélkül nem szabad elindulni. Praktikus egy nagy erejű, pl. Mag-Lite lámpát beszerezni, amely párhuzamos, alig szórt fényét nagy távolságra veti. Masszív alumínium tokja megvédi a sérülésektől, a menetes részeknél elhelyezett gumi gyűrűk pedig vízhatlanná teszik. Ha ilyen rendszerű lámpánkat a fejrész alatt megfogva a jobb vállunkon tartjuk, akkor nemcsak világításra használhatjuk, hanem veszély esetén erőteljes ütés is mérhető vele. E kitűnő eszköznek is vannak azonban hátrányai: mérete viszonylag nagy, nincs lehetőség rögzítésére, ezért tárolása, hordása nehézkes. Gyengébbek, de a még elég hatékonyak az univerzálisan használható fejlámpák /pl. a Petzl/.

Jó, ha van egy kisebb erejű színváltós lámpa is /a vörös fény az egyetlen, ami nem vakít, bár szinte lemossa a piros színű jelzéseket a térképről/. A színváltási lehetőség fontos lehet rejtőzködés és a kommunikáció szempontjából is. Praktikus, ha fel lehet akasztani és a ruházatra erősíthető. Erre az "L" alakú NATO lámpák, vagy a bolhapiacokon beszerezhető régi katonai színváltós lámpák tökéletesek. Bánjunk elővigyázatosan azokkal a típusokkal, melyek a fejrész elcsavarásával kapcsolhatók be, ugyanis hajlamosak arra, hogy a hátizsák mélyén világítsanak reggeltől estig /akkor viszont már egyáltalán nem működnek/. Legjobb, ha a kellemetlenségek megelőzésére nem csavarjuk be teljesen az elemeket, s így védekezünk a spontán bekapcsolódás ellen.

Tartalék elemet /lehetőleg tartós típust/ és izzót vigyünk magunkkal.

A tűz a túlélés központi kérdése. Mindig kell gyújtó eszközt hordani: gyufát és öngyújtót. A profik még valami abszolút biztos eszközt is visznek magukkal /pl. magnézium tömb/. A gyufa tárolására ideális megoldás a szakboltokban kapható vízhatlanul záródó műanyag gyufatartó tubus. Ebbe tegyünk pár szál mentőcsónak gyufát /esőben, szélben is meggyullad/ és több szál hagyományos gyufát, közte néhány parafinosat /olvasztott parafinba mártva védetté válik a nedvességtől/. Rakjuk mellé 1-2 gyufásdoboz levágott dörzsfelületét.

Magára valamit adó, konzervatív túlélő benzines gyújtót használ /ennek magasabb a hőértéke, mint a gázzal működő típusoké és könnyen tölthető/. Két fajtát tudok szívemből ajánlani. Az egyik a Zippo /melynek még a hamisított változatai is elég jó/, a másik az úgynevezett lövészárok gyújtó, ami egy csúszó szélvédővel ellátott, esztergált réz henger. Minden bizonnyal ez utóbbi a legmegbízhatóbb és legrobosztusabb öngyújtó. Használjuk a kissé olajos Zippo benzint.

Általában a tűz lehetővé teszi a meleg étel, ital készítését. Mégis praktikus főző- berendezést is vinni magunkkal. Többfajta szerezhető be. Növekvő kalória értékben ezek a következők: tablettával, denaturált szesszel működők /kb. 24 000 kJ/, pb-gáz /kb. 32 000 kJ/, benzinfőzők /kb. 40 000 kJ/. A szeszes típusok mellett szól kis méretük, a gáz nagyon tiszta és kényelmes, a benzin minden kerülmények között megbízható és kiemelkedő teljesítményű. A hátrányokat is figyelembe véve /pl. a benzin körülményes, a gáz hidegben veszít a teljesítményéből és a palack elég drága/ a benzinfőzőket ajánlom. Mindenki választhat ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. Én a svájci SIG főzőjét használom, de tökéletesen megfelel a rendkívül robosztus, és kompakt "Szovjet" berendezés is. A tartalék benzint tároljuk speciálisan erre készült fém palackban /SIG gyártmányúak vásárolhatók a hegyitúraboltokban/. A tüzelőanyag megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a legnagyobb hőértéke a petróleumnak van /44 000 kJ/, de a főző sebbenzinnel működik a legtisztábban. A minél nagyobb teljesítmény biztosítása érdekében úgy állítsuk be a berendezést, hogy kék lánggal égjen és jellegzetes "zúgó" hangot adjon.

Egészségügyi felszerelés nélkül még egy laza sétát sem javasolok a hegyekben. Alapvetően két csoportba kell sorolni ennek részeit: 1./ gyógyszerek és gyógyhatású készítmények; 2./ sebészeti eszközök. Nem igazán praktikus gyógyszereket ajánlani, mert egyénileg változik a leghatásosabb szerek köre. Ez alól talán az Aspirin és a széntabletta a kivétel. Tehát inkább a feladatköröket kell megjelölni. Szükséges tehát fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó, enyhe hashajtó, torokgyulladás elleni szer, víztisztító tabletta.

A sebészeti eszközökhöz tartozik a sebfertőtlenítő- és kötöző szer, rugalmas pólya, csipesz, olló /a svájci késben mindkettő megtalálható/, zsinór, bőrre helyezhető lázmérő. Ezen kívül kenőcsök gyulladt bőrre, izületi bántalmakra, valamint Neogranormon a combtövek már jelzett kipirosodása ellen. Nálam mindig van körömvirág kenőcs. Úgy vigyünk egészségügyi felszerelést, hogy társainkra is gondoljunk.

Végére értünk a legszükségesebb eszközök ismertetésének. Tudnunk kell azonban, hogy ezeken kívül még igen sok dologra van szükség, hogy igazán autonóm módon élhessünk a természetben: pl. tájoló /ismertetésével a következő számban foglalkozom részletesebben/, gyalogsági ásó, balta, fűrész, evőeszközök, 2-4 személyes fedeles főzőedény, varró készlet, álcafesték stb. A szakkönyvek arra is felhívják a figyelmet, hogy a mindennapi élet során is adódhatnak olyan helyzetek, amikor szükséges lehet az életmentő készlet, melyet jól hozzáférhető helyen, külön dobozban praktikus tárolni. Ez a következőkből állhat: zsebkés, drótfűrész, nagyító, preparált gyufa, 10 méter perlon zsineg, nylon zacskó, horgász felszerelés /horog, zsinór, ólom/, nyílhegy, jelzőtükör és síp, víztisztító tabletta, textil ragasztó szalag, varrókészlet, 1x1,5 méteres műanyagfólia. Nem árt, ha van ilyen készlet a gépkocsinkban, vagy táskánkban nagyobb utazásoknál.

Ha beszereztük a felszerelést, nincs más hátra, mint "meghódítani" a természetet. A következő számban el is indulunk. Legközelebb a menettel, a tájékozódással, valamint a táborozással foglalkozom.

 

Vissza az elejére

 

 

Túlélősuli II.

 

 

 

Az előző számban tett ígéretemhez híven elindulunk a hegyekbe. Ne menjünk egyedül. Baráti körünkből szervezzünk egy kis csapatot. A katonai normák szerint a kettő, négy-, hat-, nyolc stb. fős felállás biztosítja a legjobb feladatmegosztást és a legkiegyensúlyozottabb mentális állapotot. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy e cikksorozatban nem "mélységi felderítő" feladatokra szeretném felkészteni az olvasót, hanem kifejezetten a hazai viszonyoknak megfelelő civil szabadidőtöltéhez igyekszem segítséget adni.

A csapat döntse el, hogy hova és mennyi időre szeretne menni. A legjobb egy hegységet vagy egy ország valamely régióját kiválasztani. Általában erre három nap elég. Tervezzük meg az odautazás módját és menetvonalát. Gépkocsival gyorsan és kényelmesen tehetjük meg az utat, viszont a menet végpontja csak a járműnél lehet, nem vághatunk át pl. egy régión. Tömegközlekedési eszközzel az utazás sok időt igényel és körülményes, azonban jobb menetvonalak állíthatók össze.

Terisük ki magunk elé a kiválasztott vidék térképét. Határozzuk meg rajta tevékenységi területünket, a menetvonalat, a napi menettávot, valamint táborhelyeket /az ebédek helyét is / Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy egy hely varázsának engedve nem változtathatnánk meg a "forgatókönyvet".

A menetvonal kiválasztásánál vegyük figyelembe a természetes /emelkedők, lejtők, csatornák, patakok, horhosok stb. / és mesterséges tereptárgyakat /lakott helységek, kerítések stb. /, ezek ugyanis nagymértékben befolyásolhatják teljesítményünket. Amennyiben igazán alaposak akarunk lenni érdemes menetvonal vázlatot készíteni, vagy a térképen alászínezni az útvonalat. Célszerű a régió történetét, földrajzát, élővilágát is tanulmányozni.

Ahol csak lehet, kerüljük el a turista utakat. Egyrészt gondolnunk kell arra, hogy félelmetes látvány a békés polgárok számára egy teljesen felszerelt túlélőcsoport /terepszínű ruha, arcfesték, túlélőkés stb. / másrészt az igazi romantika és szépség az erdők rejtett mélyén találhat. Inkább irányokba a terep kínálta lehetőségeket figyelembevéve gerinceken, völgyekben, horhosokban, patakmedrek mentén mozogjunk. Az utak közül a jelzetleneket /fekete szaggatott vonal a térképen / részesítsük előnyben.

A menetvonal megtervezése után érdemes a területileg illetékes erdőgazdasággal, vadásztársasággal egyeztetni a táborhelyeket és a menetvonalat. Alapos megfontolást, jó emberismeret igényel a csoporton belüli menetrend meghatározása. Elől a legtapasztaltabb erős, kiegyensúlyozott, a tájékozódás szabályait legjobban ismerő társunk menjen. ő határozza meg a menetirányt, a tempót, kijelöli a pihenők helyét és idejét stb. Amennyiben látótávolságnál jobban eltávolodik a csoporttól, hagyjon útbaigazító jeleket maga után. az utolsóként haladó feladatai fontosak, az oszlop együtt tartása, segítségnyújtás stb. A többiek sem pihennek: számolják a lépéspárokat és az irányokat felosztva figyelnek stb.

Nem csak a feladatokat kell azonban megosztani. mindenkinek vinnie kell a csoport működéséhez szükséges élelmiszer és eszköz rá eső részét. A szerszámok közül pl. négy emberre elég baltából. gyalogsági ásóból fűrészből és machetéből egyet-egyet vinni. Az ételkészítés eszközeit is közösen használjuk: 2 fő részére nagy teljesítményű főző és fedeles edény, négy fő részére teáskanna, hat-nyolc főre bogrács. Az egyéni felszerelés egy részét is megoszthatják egymás között a csoport alapegységét képező párok pl. egyikük zsákjában van a kenyér a másiknál a konzerv.

Az indulás előtti esten rendszerezetten vizsgáljunk meg és rakjunk ki szobánkban mindenfelszerelést, majd szisztematikus pakoljunk be a hátizsákba. Elméletileg alulra kell rakni a könnyebb és felülre a nehezebb felszerelési tárgyakat, azonban praktikusabb a használati gyakoriságot figyelembe venni pl. legalulra menjenek a váltás ruha, legfelülre pedig az étkezés eszközei és alapanyagai. Az indulás előtti percekre csak a vízvételt hagyjuk. Zsebeinkbe se tálálomszerűen pakoljunk. Gondoljunk arra, hogy az ide kerülő eszközökre lesz a leggyakrabban szükség pl. papír zsebkendő, öngyújtó, rágcsálnivaló, zsebkés stb. /

Megérkezve a "beszálláshoz” / itt megindulási ponthoz / ellenőrizzük felszerelésünket és ruházatunkat. A menethez való felöltözés szabálya nagyon egyszerű "télen vetkőzzünk, nyáron öltözzünk" Hidegben csak annyi ruhát vegyünk magunkra, menni közepes tempó mellett komfortérzést biztosit, azonban mindig legyen a zsák felső részében meleg felsőruha /pl. kabátbélés /, amit megállásnál felvehetünk. Ilyenkor elsősorban a meghűlés veszélye nyáron pedig a folyadékveszteség miatt kell csökkenteni az izzadás mértékét. hőségben póló és zubbony felvételével törülközött sálként nyakunkba téve szigeteljük le felsőtestünket /lassabban párolog a verejték, s ez hűsít is / A zubbonyt az erdőben hordjuk legombolt ujjal a bozót csipkelődései miatt. Ha érzékenyek vagyunk a napra, ellenzős sapkát vagy kalapot vegyünk fel. Szemünket "UV" szűrős napszemüveggel védjük /erdőben zavarja a látást, de védi a szemet a sérülésektől /.

Használjunk álcázó arcfestéket. Amennyiben valóban szeretnénk megismerni az erdő életét akkor teljes alkalmazkodnunk kell a környezethez. Hiába hordunk terepszínű öltözete, ha csupasz arcunk és kénűnk világit. A környezettel harmonizáló színű festék segítségével elmoshatjuk arcvonásainkat. Alkalmazásának legegyszerűbb módja: szabálytalan ferde csíkokban váltakozva felhordani. /l. ábra / Számoljunk azzal, hogy elmosni csak kozmetikai arclemosóval lehet. Szükség esetén zsiradék, föld növényzet felhasználásával is készíthetünk álcafestéket. Málházzuk a felszerelés, majd helyben ugrálva ellenőrizzük a hevederek beszabályozását, illetve, hogy felszerelési tárgyaink nem zörögnek-e. A hevederek végeit dugjuk vissza a csatok résébe, ezzel megakadályozzuk elállítódásukat. Megindulás előtt a térképet mindig tájolni kell. Ez történhet tájoló segítségével, a térkép felső szélét északi irányba fordítva, vagy a térkép és a terep egyeztetésével /legalább két jól látható pontjelét a valós irányba fordítva /. következő lépésként határozzuk meg álláspontunkat. ez a legegyszerűbben szintén jellegzetes tereptárgy azonosítása alapján történhet. pl. útvillánál vagyunk. valahányszor ránézünk a térképre, e két műveletet el kell végezni. Végezetül pontosítsuk a megindulási pontot és az útirányt.

A menet során csak kevés pihenőt iktassunk be. Lehetőleg ezek alatt se üljünk le ez alól csak az étkezés a kivétel, mert nehéz újra elindulni és felvenni a ritmust. Ajánlatos azonban egy rövid pihenőt beiktatni kb. fél órával az indulás után. Ekkorra már jelentkeznek az első problémák gyűrött zokni, lazán fűzött bakancs, hosszúra hagyott hátizsákheveder stb. A legnagyobb figyelmet a lábra kell fordítani. a legkisebb bőrpírt is azonnal ragasszuk le ragtapasszal és vegyünk fel záraz zoknit. A vízhólyagot lehetőleg fertőtlenített tűvel szúrjuk ki /az orvosi javaslatokkal ellentétben /, a folyadékot nyomjuk ki belőle, majd ragasszuk le. A nem nyílt hámsérüléseket bekenhetjük körömvirágkrémmel. Ha már véres, felszakadt a hólyag tegyünk rá gézlapot.

A következő megállás kb. egy két óra múlva egy kötelező rövid étkezéscéljából itassuk be. Ebédig többször már ne álljunk meg. Csendben szinte lopakodva haladjunk. Ne lépjünk ágra, falevelekre, nem rúgjunk kövekbe, így bepillantást nyerhetünk az erdő élővilágába. Túlélőszemmel vizsgáljuk az álaltok rejtekhelyeit, mozgási útvonalait mert ide lehetne a csapdákat elhelyezni. Az állatok mozgása azonban azért is figyelni kell mert veszély jelenthetnek számunkra.

Hű társunk a kutya, életveszélyes lehet. elkóborolt házőrzőkkel és szabadon futtatott harci kutyával egyaránt találkozhatunk. Veszélyes ellenfél. Szaglása harminchatszor, hallása kétszer jobb az emberénél. Látása azonban csak fele ellenszélben közelről sem észlel, ha mozdulatlanok maradunk. Ne mutassuk ki félelmünket és ne nézzünk az állat szemébe. Ne meneküljünk hátunka látva mindenképpen támadni fog. Lassan oldalazva, monoton, megnyugtató szavakat mondva térjünk ki. A betanított kutya ha parancsot kapott megtámad minket. Az elkóborolt állat csak akkor, ha táplálékot vagy különleges veszélyt lát bennünk. falusi házőrzők és kóbor ebek színlelt támadással általában elriasztható. Az állat farka mutatja agresszivitását ha vízszintesen áll támadásra számíthatunk. Várjuk be ezt a pillanatot. Kínáljunk fel valamilyen tárgyat pl. botot, vagy ruhával vastagon betekert karunkat, amire ráharaphat, majd a kutya pofájára ütve kővel, bottal kíséreljük meg eltörni felső állkapcsát. a rövid pofájú ebek hasán lágyékát rúgjuk. A támadáskor kíséreljünk meg állva maradni. Megtehetjük azonban, hogy szorosan magunkhoz szorítva földre vigyük és mögé kerülve leszorítsuk. A harci kutya küzd, amíg él. Más fajták megfutamodhatnak.

Egyes területeken hazánkban is találkozhatunk a viperafélék családjába tartozó mérges kígyókkal. Hátoldalukon végighúzódó zegzugos vonal és feltűnően rövid, hegyes farok jellemzi őket. A keresztes vipera a Zempléni-hegységben, valamint Zala, Tolna, Somogy megye lápos területein, hegyi kaszálóin, erdőkben él. A kisebb testű parlagi vipera szórványosan fordul elő a Duna-Tisza közének füves kaszálóin pl. Bugacon, valamint a fertő környékén. A Hanságban gyakoribb. Mivel nem agresszívak elégséges, ha a veszélyeztetett területen elővigyázatosan mozgunk, és kikerüljük e védett állatokat óvatosan mozdítsunk el köveket, táborhelyet és a levetett ruhát vizsgáljuk át. Ha mégis támadás érne valamit a sérült testrészt a marás helye fölött, nem túl szorosan el kell kötni. húszpercenként lazítsuk meg a kötést, és legkésőbb egy óra múlva vegyük le. A sérült végtagot pihentessük a szív szintje alatt tartva tegyük sínbe és lehetőleg hűtsük. A sebet kimetszeni, kiszívni nem szabad. A vérkeringés serkentésére itassunk kávét vagy teát. A sérültet minél gyorsabban szállítsuk orvoshoz. A kígyómarás veszélyét nem kell túldramatizálni csak evesebb mint l %- a halálos és 5O % tünetmentes.

A foltos szalamandra, sárga hasú vörös hasú unka, a zöld és barna varangy, valamint a zöld levelibéke testváladéka a kezünkről a nyálkahártyára kerülve mérgezéseket okozhatnak. Érintésük után mossunk kezet. A váladék által izgatott testrészt hideg vízzel mossuk le.

A kullancs jelenti a legnagyobb reális veszélyt. Tavasszal és ősszel különösen aktív, de az esős nyár is s nagyon kedvező számára. Az általa terjesztett kullancsencephalitis elleni oltást FSME/IMMUN adassuk be magunknak. Azonban ez nem véd a Lyme betegség ellen, melynek kórokozóját százszor gyakrabban hordozzák magukban. A csípés helye körüli kerek, viszkető kiütés esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme boreliosis jele lehet. A kullancs ellen a legjobb védekezés, ha elkerüljük a magas füvet bozótot. A teljes zárt ruházat és a magas szárú bakancs viszonylagos védelmet nyújt. Minden körülmények között kb. 8 óránként vizsgáljuk át saját és társaink testét. Elsősorban a lágy hajlatoknál és a hajas fejbőrön keressük. Csipesszel a fejénél megfogva, lassan mozgatva óvatosan lehet kivenni. A mikrosebet fertőtlenítsük. Ma már több olyan készítmény is létezik, amely véd a szúnyog és a kullancscsípés ellen AUTAHN, Sanody, Protect B, ultrathon stb. állítólag ugyanilyen hatású a Polybé tabletta.

A méhfélék és darazsak tömeges szúrása vagy túlérzékenység esetén adjunk a sérültnek antiallergikus gyógyszert Fenistil. Sandosten, Zaditen Tavegyl. A háziméh fullánkját csipeszek vegyük ki a rajta lévő méregmirigyet ne nyomjuk meg. külön kell szólni a veszettségről Egyre gyakoribb hazánkban a fertőzőt állat, ezért kerüljük a különösen szelíd egyedeket. Ne nyúljunk tetemekhez, állati ürülékhez. A macska, kutya, róka, őz stb. egyformán veszélyes lehet. Ha támadás ér minket minél közelebb van a fejhez, annál veszélyesebb a fertőzés, a sebet azonnal mossuk le szappannal és vízzel, tegyünk rá steril kötést. Haladéktalanul keressünk fel orvost, aki azonban csak az állat megvizsgálásával tudja megállapítani, hogy veszett volt-e. A HDC vakcina segít.

Utunk alatt folyamatosan szükségünk van a menetteljesítményt jellemző és befolyásoló legfontosabb adatok mérésére. Vegyük figyelembe a várható menetidő becsléséhez, hogy 15-20 kg-os csomaggal óránként az alábbi menetteljesítménnyel lehet számolni: úton 4-5 km terepen 3 km terepen sötétben 2 km gyors menetelésnél 6 km. Mintegy 10 km távolságig terjedő menetnél sebességünket óránként kb. l km-rel lehet növelni ekkor energiafelhasználásunk kb. 400 %-kal nagyobb mint nyugalmi állapotban. Legnagyobb sebességünk a csoport leggyengébb tagjának sebessége.

A terepen megtett távolságot lépéspárok számlálásával mérjük. Egy egyszerű segédeszköz segítségével 5000 m-ig százméteres pontossággal meghatározhatjuk távolságunkat a megindulási ponttól. Elkészítéséhez egy darab zsinór és tizenhárom darab felfűzhető gyöngy szükséges. A zsinórra kössünk akkora hurkot, hogy a csuklónkra húzhassuk. Fűzzünk fel négy gyöngyöt. Háromujjnyival lejjebb kössünk rá csomót, majd fűzzünk fel kilenc gyöngyöt. Háromujjnyira ismét csomóval zárjuk a sort. Használata azon alapszik, hogy 65 lépéspár kb. loo méternek felel meg. Minden 65. alkalommal tehát amikor a bal lábunk érinti a talajt a kilenc gyöngyből egyet húzzunk a zsinór végéhez l. méret. A kilencedik után következő 65. lépésnél a négy gyöngyből húzzunk át egyet l... méter Újrakezdhetjük a számolást a kilenc gyönggyel. Minden további looo méternél a négyes csomóból húzzunk át egy gyöngyöt.

Az előttünk álló belátható távolságot becsüljük. Ezt az élőlények, tárgyak láthatósága alpján végezhetjük. még jól felismerhetők a sem és a száj 5o méterről, a ruha egyes részletei loo méterről, a testrészek 2oo méterről, az egyes végtagok 3oo méterről, a lábak mozgása, az egyes alakok körvonala 4oo méterről, a színek 5oo méterről, az egyes emberek 75o méterről, mozgás egyes villanypóznák looo méterről, nagy magányos fák 2000 méterről, különálló épületek, füst 4ooo méterről gyárkémény 5000 méterről.

A menetidő és az energiafelhasználás megbecsüléséhez fontos adat a leküzdendő emelkedő hossza és szöge. A menetteljesítményhez hozzákell ugyanis számolni kb. l órát minden 3oo méternyi magasságkülönbségnél hegynek felfelé s minden 5oo méternyinél lefelé. Az energiafelhasználás szempontjából a l6o-os emelkedő pl. lo6o %-os, ugyanekkora lejtő kb. 3oo %-os növekedést jelent. Az emelkedő magasságát álláspontunk és a "cél" közti szintvonalak segítségével tudjuk kiszámolni a térképen megtalálható, hogy hány méter az egyes szintvonalak közti távolság.

A lejtő szögét egy számlapos óra és egy egyenes pálca segítségével a következő módszerrel lehet meghatározni. Álljunk a lejtő lábához, hogy oldalról legyen rálátásunk. óránkat tartsuk függőlegesen, a számlap elé tett pálca pedig legyen párhuzamos a elejtővel. A 3-as és 9-es szám által jelölt vízszintes vonaltól mért minden perc elétérs 6o-nak felel meg.

Mozgásunk a terepen legyen ütemes, kiegyensúlyozott. Emelkedőn fölfelé lehetőleg megállás nélkül, fejünket leszegve lassú apró folyamatos léptekkel haladjunk. Felsőtestünket a lépések ütemére mozgassuk. Lábunkat teletalpal tegyük a talajra.

Az általánosan elterjedt nézettel szemben enyhe lejtőkön futhatunk minden lépésnél finoman fékezve. Ezzel gyorsabbá válik haladásunk és izmaink is kellemesen kilazulnak. Csúszós szakaszon ne próbáljunk megállni, rohanjunk át. Mivel ez meglehetősen balesetveszélyes ezért tartsunk egymástól biztonságos távolságot. Meredek lejtőn ahol még nem kell megkapaszkodni szintén le lehet futni de itt szlalomozva, vagy a természetes megcsúszásokat tudatosan kihasználva kell mozgási energiánkat csökkenteni.

Az éjszakai menet megszervezése még nagyobb körültekintést igényel. A felkészülés során alaposan tanulmányozzuk a térképet. memorizáljuk a menetvonalat. Az elágazások törési pontok, veszélyes szakaszok helyét és távolságát rögzítsük. Ebben a napszakban inkább az utakon mozogjunk. Ismét fel kell hívnom a figyelmet a menetvonal egyeztetésére a területileg érintett vadásztársasággal.

Vizsgáljuk meg felszerelésünket alaposan, hogy vannak-e rajt amolyan kiemelkedő részek amelyek elakadhatnak pl. a napközben keresztben hordott polifoamfólitát lehetőleg függőlegesen rögzítsük. Legfontosabb eszközeink könnyen és gyorsan elérhető helyen legyenek. Tájolónk forgatható szelencéjét legalább 15-20 percig erős fénnyel világítsuk meg, hogy foszforeszkáló pontjai feltöltődjenek. Ellenőrizzük elemlámpánkat.

Általában éjszaka is van elegendő fény hold, csillagok a viszonylag biztonságos mozgáshoz és a tájékozódáshoz. Ha olyan részre érnénk, hol teljes a sötétség, akkor se essünk kétségbe, lábunk a legnagyobb sötétben is lát Jól érzékelhető pl. hogy az erdei utak talaj keményre taposott, míg szegélye puha füves, vagy falevelekkel borított. Jó szolgálatot tehát egy levágott bot kitapogathatjuk vele magunk előtt az utak, segíthet egyensúlyunk megtartásában ferde szögben felfelétartva előre jelzi a fejmagasságban elhelyezkedő ágakat. Bal kezünkben tartsunk nagy erejű elemlámpát de csak vészszükség esetén kapcsoljuk be, mert elvakít ugyanígy járhatunk a holdra vagy a csillagokra felnézve. legyen nálunk színszűrős lámpa is, ugyanis a vörös fényt az egyetlen amellett nem zavarja meglátást. Sajnos a színszűrő nagyon csökkenti a hatótávot ezért a fehér fényt veszély esetén a vöröset tájékozódásul használjuk.

Éjjel különösen fontos a csapaton belüli menetrend meghatározása és betartása. Célszerű jeleket, jelhangokat megbeszélni pl. állj, veszély, tovább, akadály stb. Ha nullára csökken a látótávolság, csoport tagjai felzárkózhatnak annyira hogy szabad kezüket egymás vállára, hátizsákjára tegyék. Esetleg egy zsinórt vagy botot fogva ovis módra lehet haladni.

A veszélyt jelentő tereptárgyak távolságát pl. utvillától 2oo méterre- l3o lépéspárra - gödör legalább két fő mérje. Ha ugyanazon az úton szákozunk visszatérni a fontosabb pontokat jelöljük meg fehér szigetelőszalaggal. A túlélés egyik legfontosabb művelete a tájékozódás. Térkép és tájoló szükséges hozzá. A turistatérképek ma már nagyon jó minőségűek és megbízhatóak. Ha olyan vidékre megyünk amelyről nem áll rendelkezésre ilyen akkor szakboltban szerezzük be a megye térképét.

A térképek azonban csak akkor használható ha értjük jelzéseiket. Ezért tekintünk át a legfontosabb tudnivalókat a térkép a föld felületének tagolódását és dombrulatait térszíni formáit és alakulatait mértanilag egyezményes jelekkel és meghatározott arányú kisebbítéssel, rendszerint síkban ábrázoló színes rajz. Minden térkép tartalmas matematikai ( pl. méretarány fizikai ) folyók hegységek, növényzet stb. gazdasági és politikai elemeket települések mezőgazdasági létesítmények utak stb. valamint térkép saját adatait elnevezés, egyezményes jelkulcsok stb.

A térkép legjellemzőbb adata a lépték. Ez mutatja hogy a valóságos méretek hányadrészükre csökkentve szerepelnek a rajzon. Egy l:25ooo-es térképen lévő l centiméter a valóságban 25o méter illetve l km terepi távolság 4 cm a térképen. Távolságot a térképen legkönnyebben görgős távmérővel mérhetünk. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre egy karórát állítsunk 12.oo-ra majd kihúzott felhúzófejét az aránymérték l km-es szakaszán gördítsük végig. Jegyezzük meg a mutatott értéket majd ismét 12.oo-ra állítva gördítsük végig a menetvonalon. A távolságot osztással kaphatjuk meg. Hozzávetőleges távolságot számíthatunk a térkép kilométerhálózata segítségével. Az l:4oooo-es térképig ugyanis a négyzetrácsok minden oldala l km-nek felel meg.

Sok bajunk lehet a térkép kezelésével, különösen szélben vagy esőben. Megkönnyíti dolgunkat ha akkora négyzetet hajtunk belőle amely tervezett mozgási köretünket illetve annak közvetlen környezetét tartalmazza. A legjobb megoldás azonban ha 5-ös méretre felvágva a darabokat megszámozva befóliáztatjuk, majd méretre vágjuk Így nyerünk egy olyan térképet amely vízhatlan jól rejthető, menetnél pedig kezünkben tartható. Tájékozódásunkat megkönnyítik a turistautak. Színük jelzések értékes információkat hordoznak. A kép és piros színű utak egy egész hegységen átvezetnek. A zöld és sárga helyi főútvonalakkal megegyező de szimbólumokkal megkülönböztetett utak. A kereszt alakú jelek a főútvonalakat kötik össze. A négyzet lakott helyhez vagy turistaházhoz irányit általában rövid, de nehéz útvonalon. A háromszög kilátópontokhoz a kör forráshoz, az omega barlangokhoz vezet.

Nélkülözhetetlen felszerelési tárgyunk a tájoló. A magyar Honvédségnél redszeresitett 39/49 mintájú Bézardrendszerű tájoló szerintem a legjobb beszerezhető műszer. 2.ábra A rajta található forgatható szelence vonásokban a kör hatezred része adja meg az irányszögeket azimut. Felhasználásával sok műveletet lehet elvégezni. A két legfontosabba ismertetet minden típusú tájolót hasonló módon kell használni.

A fő világtájak kitűzéséhez nyissuk ki a tájolót. A forgatható szelencét forgassuk el úgy, hogy a rajta található É jelzés kerüljön át tükör tövében lévő leolvasójel alá. A fémtükröt állítsuk kb. 45o-os szögbe. Könyökünket mellünkhöz szorítva emeljük a műszert a szemünk elé Nézzünk a tükörre és forduljunk el addig amíg a mágnestű hegye a szelencén található északi irány jelzésével É egybeesik. Ezután az irányrésen kerestűl nézve keressünk egy jellegzetes tereptárgyat pl. jellegfa stb. amely a jelzett irányban van. 3.ábra

Egy tereptárgy irányszögét térkép alapján az alábbiak szerint tudjuk kitűzni a terepen megállapítani hogy merre van valójában. Álláspontunk és a keresett tereptárgy összekötő egyenesére a térképen helyezzük rá a tájoló irányélét úgy hogy, azon a centiméter beosztás nulla jelzése álláspontunkra essen. A szelencét forgassuk el addig, amíg annak É-D-i vonala párhuzamos lesz a kilométer hálózza észak déli függőleges vonalaival a tereptárgy irányszöge leolvasható a leolvasjójelnél. Ezután kezdjük meg a tájolást a terepen a tükörre nézve forduljunk el addig, amíg a É jelre áll a mágnestű. Az irányrésben a keresett pontot fogjuk meglátni. A világtájak természetes eszközökkel is megállapíthatók. A nap például minden évszakban a következő világtájakat mutatja 06.00 órakor kelet, 12.00-kor dél 18.00-kor nyugat. óránkat vízszintesen tartva és a kismutató hegyével a napot megirányozva pedig úgy kaphatjuk meg a déli irányt, ha megfelezzük a 12-es számjegyet és a kismutató által bezárt szöget. éjjel az Északi Sarkcsillag a földrajzi északot jelzi.

A menet során a jellegzetes tereptárgyak mellett elhaladva mindig ellenőrizzük pontos helyzetünket irányunkat. A legbiztosabb támpontot a domborzata egyeztetése adja. Így az esetleges iránytévesztéseket időben felismerhetjük és még viszonylag kis távolságról visszafordulhatunk. Számoljunk azzal, hogy erdőben, utakról letérve nem tudjuk az egyenes irányt tartani, fokozatosan elfordulunk. Ezért vagy jelöljünk meg jól látható tájékozódási pontot, vagy kövessünk olyan domborzati elemet pl. gerinc, völgy, patakmeder, vízmosás stb. amelynek irányát ismerjük. Arra is van lehetőség, hogy menet közben folyamatosan kontrolláljuk tájolóval az irányt. Ködben tájékozódási ponttól tájékozódási pontig haladjunk még akkor, ha ezek tíz méterre vannak egymástól.

Előfordulhat, hogy eltévedünk vagy utat tévesztünk. Ilyen esetben nyugodta, módszeresen vessük össze a térképet a tereppel. Kiséreljünk meg azonositható tereptárgyat keresni, hallgatózzunk műút, vasút emberek stb. Amennyiben ez sem segít álláspontunktól indulva egy tájolóval kitűzött nagy hatszöget bejárva próbáljunk azonosítható tereppontot találni. Ehhez jól láthatóan rögzítsük álláspontunkat a terepen pl. induljunk egy jellegfától majd valamelty irányba haladjunk 15 percet innen forduljunk el looo vonással ( ezer fonvás a kör hatodrése - 60o ) 15 perc után tegzünk újabb fordulatot. imételjük ezt addig amíg azonosítható tereptárgyat találunk, vagy visszatérünk kiindulásunkhoz. Amennyiben ez sem segít induljunk el olyan a térképen jelölt tereptárgy felé amely feltétezett tartózkodási helyünktől valamelyik irányt széles sávban keresztezi. Elérve könnyebb lesz az álláspont meghatározása

Sikeresen végrehajtott menet végén még sötétedés előtt legalább egy órával illik megérkezni a táborhelyre. Kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a közelében víz és elegendő tűzifa legyen. A településektől viszont tartsunk biztonságos távolságot Lehetőleg ne táborozzunk völgyben vagy hegycsúcson az előbbi hideg, az utóbbi szeles lehet. Kerüljük a talajvizes helyeket.

Megérkezéskor vegyük le a szerelvény, könnyítsünk ruházatunkon zsebkés ilyenkor is legyen nálunk. Lehetőleg minden ágra kifeszített gumipókra vagy kötélre rakjuk Osszuk el egymás között a feladatokat a táborhely megtisztítása tűzifagyűjtés, hálóhely előkészítése ételkészítés stb. csak akkor pihenjünk meg ha már lobog a tűz és a fekhelyünk is kész van.

Ez utóbbit lehetőleg védett sima terepen rendezzük be. Terítsük le a földre ponchónkat erre tegyük a derékaljat és a hálózsákot. A hátizsákot rakjuk a fejünkhöz vagy a lábunkhoz. Az alvók feje sugárszerűen vagy párhuzamosan egymás mellett helyezkedjen el. 4. ábra Párnának egy ruhadarabot kabátbélés hajtogassunk. A hálózsákba még nagy hidegben is csak alsóruhát vegyünk fel. Felöltözve saját fűtésünket kapcsoljuk ki. ráadásul reggelre a ruha is biztosan befülled rajtunk. Felsőruházatunkat összehajtva rakjuk be a hálózsák lábrészéhez. Hidegben a bakancsot tegyük ide természetesen nejlonzacskóba csomagolva. A túlélőkést elemlámpát és a kulacsot tartsuk a kezünk ügyében. Minden felszerelési tárgyunkat pakoljuk el éjszakára mert reggel átnedvesedhet vagy indulásnál megfeledkezhetünk róla.

A tábor közelbiztosítása nehezen megoldható feladat. A mai világban azonban ez egyáltalán nem felesleges luxus. Talán a legjobb módszer a fák között lábszárközép magasságban erős damilt kifeszítve keríteni a tábor. Szervezhetünk őrséget is így egész éjjel éghet a tűz. A természetben ugyanolyan fontos a testi higiénia mint a civilizációban. A menet és a napi tevékenység során megizzadunk por piszok tapad a testünkre. a táborverés időszakában az átizzadt zubbonyt ha lehet a nadrágot is szellős napos helyre terítsük ki száradni. A levegő átjárja a napfény pedig fertőtleníti ruhánkat. Lehetőleg vegyük le bakancsunkat, s húzzunk könnyű sportcipőt vagy sarut. átnevesedett lábbelink száradását segíti ha este újságpapírt vagy száraz fűfélét rakunk bele. Ha nincs módunk levenni lazítsuk ki a fűzőt.

A rendszeres tisztálkodás nem szabad elhagyni. Ezért kell víz közelében táborozni. Ennek hiányában szükségmegoldást kell keresni. Egy kulacs víz esetleg a hajnali harmat és egy szivacs kendő segítségével felülről lefelé haladva lemosakodhatunk. Fázós reggelenként csodálatos hatása van a hideg vizes fürdésnek, teljes helyreállítja hőháztartásunkat. Mindennap tiszta fehérneműt kell venni lehet hogy zoknit pólót naponta többször is. Fogmosás helyett ideiglenesen megfelel a rágógumi és fogselyem cérna alkalmazása.

A tábor elhagyásakor egy fő maradjon vissza és nagyon alaposan fésülje át a terepet ottmaradt eszközök, szemét összegyűjtésére a tábortűz maradványainak ellenőrzésére. Minden szemetet műanyag zacskóban hozzunk ki az erdőből.

A tábor központja a tűz körül van. Fénye barátságos hangulatot teremt hője lehetővé teszi hogy felmelegitsük tagjainak megszárítsuk ruhánkat. A parázs fölött ételt készíthetünk.

A tűz rakása nagy tudomány különösen esőben szélben vagy más nehéz időjárási körülmények között. Szükség van hozzá éghető anyagra gyúlékony anyag, gyújtós, tüzifa és ozigénre. A gyúlékony anyagnak tapló könnyen lángra kell lobbannia de elég hosszan és magas hővel kell égnie, hogy a láng átterjedhessen a gyújtósra. Erre a célra használhatunk papírt vagy természetes anyagokat, pl. nyírfakéreg, száraz narancshéj, porrá morzsolt elkorhadt fadarabok száraz nád, madár pehelytollai száraz fű, moha falevelek a ruhánkból szövetszálak. stb. Az erdőt járva vizsgáljuk figyelmesen a környezetet. Egész biztos hogy tudunk gyűjteni alkalmas anyagot. Ha mégsem találnánk semmit pl. csapadéktól felázott az erdő akkor vastagabb ág száraz belsejéből faragjunk forgácsokat, esetleg fenyőágszerűen hasogassuk be. Gyújtósnak nagyon vékony száraz ágacskákat pattanva törik gyűjtsünk. Ne törjük túl rövidre.

A tűzifa kiválasztásánál vegyük figyelembe hogy a lombos fa jobb parazsat ad a tűlevelű viszont könnyebbe ég. A legjobb tűzifák toplistája csökkenő hőértékben csipkerózsa, erős tartós tüzet ad de füstje izgatja a torkot, tölgy erős hőjét sokáig megőrzi ezért kiváló melegítő tűzőz kőris nedvesen is ég bükk különösen főző tüzekre alkalmas juhar, nyírfa, nedvesen is ég gyertyán magyal galagonya zölden is használható. Kerüljük a következőket mert elhamvadnak és füstjük nagyon kellemetlen: vadgesztenye, szelídgesztenye, szil, bodza, hárs, nyár. A gyűjtött fa legyen karvastagságú azonban az ennél vastagabb nehezen ég át. nem szükséges félméteresnél rövidebbre vágni a tűz táblásának ugyanis az a lényege, hogy a fát fokozatosan a leégés ütemében toljuk egyre beljebb. A kb. 10x70 cm-es fahasáb 4-5 órán át ég. Szárazsága szemrevételezéssel és kopogtatással csengő hangod ad. ismerhető fel. A földön fekvő fa általában még nyáron is nedves, ezért inkább fákról vágjunk elszárad t ágakat bár a tűzifának már nem feltétlenül kell csontszáraznak lennie.

Megfelelő mennyiségű és minőségű hozzávaló birtokában elkezdhetjük a tűzrakást. Egyenletes, széltől védett száraz felülete keressünk. ügyeljünk nehogy a közelben gyúlékony anyagok legyenek. ásóval jelöljük meg a tűz pontos helyét, majd gyeptégláikat felszedve ássunk kb. tenyérnyi mély gödröt a táborhely elhagyásakor a gyeptéglát helyezzük vissza, vagy kövekkel vastag fával kerítsük be a tüzet. homokot, kavicsot, köveket vagy megfelelő hosszúságú tűzifákat egymás mellé téve készítsünk aljzatot. Ez elszigeteli a tüzet a hideg esetleg nedves földtől A kő ne legyen porózus mert szilánkokra robban. Télen a faaljat közvetlenül a hóra rakjuk.

A taplót helyezzük a tűztér közepére. Ha papírt használunk egy nagyobb darabot lazán, kb. két ökölnyire gyűrjünk össze. Erre rakjuk indiántipiszerüen a gyújtóst. Az ágacskák keresztezve egymást nyúljanak túl a gól elején. Érdemes fokozatosan vastagodó gallyakkal biztosítani a hőerő növekedést. A egésznek lazának, levegősnek kell lennie. Különlegesen nehéz körülmények között locsoljuk meg denaturált szeszel de ezt benzinnel sose tegyük. A szélirány felőli részen legyen hozzáférhető a begyújtáshoz.

5. ábra.

 

Gyújtsuk meg a tüzet Erre a célra használhatunk egy sajátos eszközt a magnéziumtömböt. Egyik oldala az un. forgácsoló a szemközti pedig a gyújtó. Késsel faragjunk kb. egy mogyorónyit a magnéziumból. A forgácsokat söpörjük egy kupacba. Fogjuk egyik kezünkbe a magnéziumtömböt tegyük egész közel a forgácsokhoz. Késünk pengéjét derékszögben helyezzük a vágóélre és egy erőteljes toló mozdulattal rántsuk végig rajta. A kirepülő szikra begyújtja a forgácsokat a szikra elég erőteljes hogy más gyúlékony anyagot is lángra lobbantson. Egy-két másodpercig ég ez elég ahhoz hogy a taplót vagy a gyújtóst megyujtsa.

Egy puhafalap és egy keményfabot segítségével ősi módon is gyújthatunk tüzet. A falapon készítük egy V alakú bevágást. Az ennek a csúcsához tett botot addig forgassuk két tenyerünk között vagy íjjal amíg a lehulló finom fűrészpor parázslani kezd. Faforgáccsal és fújással tűz gyújtható belőle. 6. ábra. Amikor már az ujjnyi ágak is égnek tegyünk rá keresztben két-három tűzifát Csak ezek meggyulladása után nyugodhatunk meg. A tűz táplálásánál vegyük figyelembe, hogy melegedéshez láng főzéshez parázs kell. Az indián tűz melynél csillagszerűen rakunk le 3-4 tűzifát inkább főzni jó míg a vadásztűz melynél a tűzteret határoló két párhuzamos tűzifára keresztbe rakva ég a többi inkább melegedni való.

Amennyiben parázsról gyújtunk tüzet rakjunk rá egy kevés gyújtóst. majd hosszan erőteljesen fújjuk meg többször a parazsat amíg fehére nem izzik. E feladatot könnyíti meg az indián tűzfúvócső. Ez egy nagyjából 20-30 cm hosszú ujjnyi vastag cső amely lehetővé teszi az oxigén koncentrált eljuttatását még viszonylag biztonságos távolból. Segitségével a parázsra tett vastag ág is azonnal meggyújtható.

A parázs gyeptéglával vagy kővel jól lefedett gödörben tárolható de szállitására is van mód kilyuggatott konzervdobozban vagy egy száraztaplógomba szélének meggyujtásával mely cigarettaszerűen órákig parázslik.

A tűzrakóhelyet lehetőleg ugy jelöljük ki, hogy a hátunk mögött valamilyen hővisszaverő felület legyen pl. sziklafal. ha nincs ilyen akkor poncsoból csináljunk paravánt. Vele szemben a hősugár irányítására építsünk úgynevezett kanadai kandallót. Egymástól kb. 60 cm távolságra két karvastagságú cöveket verjünk le párhuzamosan kb. 80o-os szögben a tűz elé majd ezekre rakjunk fala friss fával cserélve mindig száraz tüzelőnk lesz.

Néhány biztonsági rendszabályt szigorúan figyelembe kell venni. Tartsuk be a tűzgyújtásnál tilalmat. Körültekintően csak akkor rakjunk tüzet, ha van eszközünk az eloltására víz, gyalogsági ásó. Ne hagyjuk magára ha már nincs rá szükség oltsuk el.

Van már tüzünk és táborunk. Nincs más hátra mint elkészíteni és jóízűen megenni a vacsoránkat. A következő számban az élelemgyűjtéssel és a táplálkozás szabályaival valamint az eszközmenedék és fegyverkésztéssel foglalkozunk.

 

Vissza az elejére

TÚLÉLŐ SULI III.

 

 

Lesli Hiddings a Magyar TV kettes csatornáján bemutatott kiváló sorozatában, "A vadon vándorában" mondta: "A túléléshez három dolog kell: élelem, víz és menedékhely". Cikksorozatom utolsó részében e három nélkülözhetetlen elemről szeretném elmondani a legszükségesebb tudnivalókat.

Fenmaradásunk szempontjából a legnagyobb jelentősége a víznek van, pontosabban ennek hiányában kerülhetünk a leghamarabb bajba. Erre utal a hármas szabály, miszerint "3 percig bírjuk ki levegő, 3 napig víz és 3 hétig élelem nélkül". A testsúly 4-5%-nak megfelelő folyadékveszteség a szervezet teljes legyengüléséhez, 12%-os pedig halálhoz vezet. Ennek "stációi" a következők: szomjúság, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, fejfájás, szédülés, akadozó beszéd, légzési zavarok, járásképtelenség, nyelési problémák, halál. A folyadékpótlásnak folyamatosnak kell lennie: legalább félóránként igyunk pár korty vizet. Ennek semmi köze a szomjúsághoz, az ugyanis már jelentős mértékű, nehezen pótolható folyadékveszteségét jelzi szöveteinknek. Nem szabad eddig a pontig eljutnunk, ha van a kulacsunkban víz.

Számoljunk azzal, hogy este a letáborozás után még mindig tetemes mennyiségben igényli szervezetünk a vizet, ezért mindenképpen maradjon éjszakára a kulacsban tartalék /különösen nagy igénybevétel esetén egy óra alatt akár 2-2,5 liter vizet is fogyaszthatunk/.

Igyekezzünk a vizet hűsen tartani. Így nem csak élvezetesebb, de gyorsabban is szívódik fel a gyomorban. Ezért szükséges olyan kulacsot választanunk, amely hőszigetelő tokban van. Ha időnként megnedvesítjük a huzatot, a párolgás hűti a palackot.

A folyadék pótlás mellett az előző számban leírtak szerint igyekeznünk kell az izzadtságot is csökkenteni. Az izzadással nemcsak vizet, hanem tetemes mennyiségű ásványi sót is veszít a szervezet, melyet szintén pótolni kell. Ha ezt nem tesszük meg, akkor hiába fogyasztunk folyadékot, szomjunk nem csillapodik /ilyenkor hányinger formájában jelentkező ún. "vízmérgezéses" állapotba kerülhetünk/. Az ásványi só veszteséget helyes táplálkozással és direkt bevitellel /pl. pezsgő tabletták formájában/ pótolhatjuk. Vigyázzunk azonban, ezeket csak pihenő alkalmával, külön elkészítve fogyasszuk. Kerülnünk kell ugyanis, hogy a kulacsban "finom" ital /pl. gyümölcslé, citromos tea stb./ legyen, mert ezek fogyasztását nem tudjuk szabályozni. A legmegfelelőbb a tiszta víz /vagy az ásványvíz/. Igyekezzünk minél nagyobb mennyiséget vinni belőle magunkkal. Egy napi minimális készlet elszállításához két kulacs és egy 2 literes víztároló szükséges. Minden alkalommal töltsük fel menet közben készleteinket, ha ivóvizet találunk. Legyen nálunk vésztartalékként egy kis doboz gyümölcslé, vagy 0,33-as palack ásványvíz.

A szabadban található vizekkel szemben legyünk bizalmatlanok /használjunk víztisztító tablettát/! Tisztítás nélkül csak forrásból igyuk. Egyszerű szőrű készíthető vízáteresztő textíliából egy zsákszerű alkalmatosságot varrva. Szűrőbetétnek használjunk sódert, homokot és filcet. Ez azonban nem vegyi szűrés!

Fogyasztásra alkalmas víz nyerésére több lehetőség is adódik. A hajnali harmat kendővel összegyűjthető, az esővíz felfogható /a fák üregeiben felgyülemlett csapadék taninnal szennyezett, nem iható/. A friss, tiszta hó felolvasztva fogyasztható. Levest, meleg italt /készleteinket kímélve/ ebből készítsünk. Hátránya, hogy 10 egységnyit kell felolvasztani 1 egységnyi víz nyeréséhez. Eredeti halmazállapotában ne fogyasszuk, mert izgatja a gyomrot.

A lomblevelű erdők egyes fái alkalmasak arra, hogy megcsapoljuk nedveiket. A nyír és a juhar kérgének bemetszésével, egy pálcika segítségével edénybe vezetve 10-12 óra alatt 1 pohárnyi tápláló, tiszta folyadékot nyerhetünk.

A növényzettel benőtt felszint figyelve a száraz fűvel borított réteken gyakran láthatunk élénkzöld foltokat, télen is zölden vírító növénycsoportokat. Ezek a felszín alatt megbúvó vízeket mutatják. Vannak kifejezetten "forrás jelző" növények, pl. a fehéren virágzó keserű foszlár és a sárgászöld vagy sárga virágú veselke tavasszal jelzi a talajban a vizet. A mészkőforrások helyét a csillagos májmoha csoportok, elsősorban a buvákfű árulja el. Jó forrásjelző a kis virágú füzike, a szántókon pedig a satnya gabona. Az erdei források vidékén gyakran látható az erdei káka, a keserű foszlár, az erdei sás, az erdei zsurló és az acsalapu, a boroszlán, a gyíkhagyma és a medveszőlő. A mezei vízforrásokat a mocsári gólyahír, a keserű foszlár, a mocsári nefelejcs, a kúszó boglárka jelzi. A forrásfű csaknem minden vízlelőhelyen előfordul. A fák közül a talajvízre utal a fűz, az éger, a fekete és fehér nyár, a kőris, a nyír és a szil.

Nagy nedvességtartalmú földterületen úgynevezett "indián forrás" készíthető. Ehhez ássunk egy 0,5 m X 0,5 m-es gödröt. Várjunk egy kis időt, majd óvatosan merjük ki az első adag, szennyezet vizet. Egyre tisztább víz fog a gödörbe szivárogni, amely leülepedve végszükség esetén fogyasztható.

Az emberi szervezet fenntartásához a folyadék mellett táplálékra is szükség van. Étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy még a viszonylag mostoha körülmények között is megkapjuk mindazt, amire a szervezet egészséges müködéséhez szükség van. Elsősorban energiát hordozó anyagokra /fehérjék, zsírok, szénhidrátok/ van szükségünk. A tápanyag egy része energiát nem szolgáltató anyagokból /vitaminok, ásványi sók, folyadék, rostok stb./ áll. A megfelelő bélműködés érdekében szervezetünknek növényi rostra is szüksége van /nagyon fontos lehet, ha hosszabb időt töltünk a természetben/.

A fokozott izommunka fokozott energia felvételt igényel /ilyenkor a test vitaminszükséglete is növekszik/. Ezért kell figyelembe vennünk, hogy az egyes feladatok

/hátizsák cipelése, emelkedők, favágás stb./ mekkora energia veszteséggel járnak.

 

Néhány jótanács a táplálkozásról:

Növényi eredetű szénhidrát a keményítő. Ennek kell a szükséglet 2/3-át fedeznie. A keményitőt elsősorban a gabona félék tartalmazzák /rizs, búza,kukorica/, valamint a burgonya.

Fogyasszunk teljes őrlésű lisztből készült barna kenyeret, mely a vitaminok gazdag tára. Ebből 1 kg-nyiban ugyanannyi B1 vitamin van /rendkívül fontos az izmok és az idegrendszer szempontjából/, mint 6 kg fehér kenyérben. Kenyér helyet ehetjük a nagyon jól elcsomagolható, univerzális Korpovit kekszet is.

Legyen a zsebünkben olajos magvakból, aszalt gyümölcsdarabkákból álló keverék /"Diákcsemege" néven készen is beszerezhető/, vagy "müzli szelet" melyet a főétkezések között fogyasszunk /vitaminokat, növényi zsiradékot, ásványi anyagokat, növényi rostokat tartalmaz/.

Italainkat szőlőcukorral ízesítsük /ezt tudja a legjobban hasznosítani szervezetünk és a nádcukorral ellentétben nem „gyilkolja a B" vitaminokat/.

Csipke-, szederbokor stb. mellet elmenve mindig lakmározzunk be. Fogyasszunk salátának a természetben található nyers növényeket. Egyes gombaféléket is ehetünk nyersen /pl. óriás őzláb gomba/. Rengeteg vitamint, rostot tartalmaznak és folyadék szükségletünket is segítenek pótolni.

Az állati eredetű fehérje egy részét tejtermékek /sajt, tej, túró stb./ és tojás formájában vegyük magunkhoz /bár ez utóbbinak élettani szerepe eléggé vitatott/.

A természetben is igyekezzünk minél egészségesebben táplálkozni, azonban a túlélő tábor nem az a hely, ahol a kalóriát, vagy a koleszterint számolgatná az ember. A kiegyensúlyozottságot és a helyes arányok megtartását javasolom. Együnk tehát sok gyümölcsöt, zöldséget, magvakat, nyers és rostdús élelmiszereket, de kár lenne kihagyni egy esti szalonnasütést.

Csak olyan élelmiszert vigyünk magunkkal, ami nem romlik meg. A reggel fagyasztóból kivett és több rétegbe becsomagolt húsféle koraeste még elkészíthető a tábortűznél.

Az ételt ruhaneműbe burkolva lehet melegen tartani. Hűteni viszont verembe téve, vagy friss lombos ágakkal letakarva lehet.

Akcióképességünket egy-két napig fenntarthatjuk a következő összeállítással: leves, kávé /vagy tea/, aszalt gyümölcs, csokoládé, vitamin készítmény. Mindig legyen nálunk ezekből az élelmiszerekből vésztartalék /a "vésztartalék vésztartalékaként" pedig egy szelet sport célra készített, magas energia tartalmú eledel pl.Power Bar/.

A terepen kiemelkedő jelentősége van a C vitamin fogyasztásnak.

 

Tervezzünk napi ötszöri étkezést. Ezeket nem szabad kihagyni. Fogyasszunk könnyű reggelit /lehet gyümölcs is/. Fontos, hogy sok folyadékot vegyünk már a nap kezdetén magunkhoz /tea, kávé, gyümölcslé/. A menet megkezdése után egy-másfél órával együnk valamit, akkor is, ha nem vagyunk éhesek. Amikor már fáj a gyomrunk az éhségtől, legyengülünk, rövid időn belül pedig „jön” az étvágytalanság, fejfájás, hányinger /akár az "eléhezés" is bekövetkezhet, ami a vércukorszint drasztikus csökkenését jelenti/. Legkésőbb, akár ebben az állapotban is kell enni. Tapasztalatok szerint az ilyen típusú rosszullétek esetén rendkívül jól bevált a következő "koktél": Aspirin, Samarin, vitamin pezsgő tabletta, szőlőcukor. Délben feltétlenül együnk levest /zacskós kiszerelésben ez a legkönnyebben szállítható élelmiszer/ a testünk által kiizzadt sót ezzel tudjuk a legjobban pótolni. Egészítsük ki ebédünket valami könnyű hideg étellel és gyümölccsel /aszalvány is lehet/. A tevékenység ritmusa, jellege miatt a fő étkezést /régi magyar arató hagyomány szerint/ kénytelenek vagyunk a nap végére tenni.

Egészségtelen, esetenként alacsony élvezeti értékű táplálék a készétel konzerv, mégis gyakran ráfanyalodunk. A következő módszerrel kell megmelegíteni. Lezárva, főzőn, vagy parázson addig melegítsük, míg a teteje felgömbölyödik /ilyenkor jellegzetes pattanó hangot is ad/. Ha kész van, erősen ütögessük meg, majd a tetején óvatosan lyukat ütve csökkentsük a dobozban a nyomást. A felbontott konzervet azonnal meg kell enni, mert a doboz fala a levegővel érintkezve ártalmas vegyi anyaggá alakul át.

Az ételt mindíg hamuban melegítsük, ne izzó parázson.

A túlélő számára azonban az az igazi élvezet, ha a tábortűznél saját maga készítheti el ételét. Ehhez azonban ismernie kell az szabadtüzön, edény nélkül történő főzés fortélyait.

A legegyszerűbb nyárson sütni. Ennek alapjait a szalonna sütéssel lehet megtanulni. Vegyünk egy szép darab, kb. kétujjnyi szalonnát. Vágjunk egy alkalmatos ágat /ne legyen mérgező, vagy kesernyés ízű/ és a vastagabb végéről egy tenyérnyi darabon hántsuk le a kérget, majd hegyezzük ki és faragjuk laposra. Szúrjuk a nyársat a szalonna közepébe /vagy két lyukon vezessük át a bőrén/. A nyárs hegye ne lógjon ki. A szalonnát úgy kell beirdalni, hogy a szétnyíló csatornák egy pontban találkozva vezessék a kicsorduló zsírt, amit kenyérre csöpögtethetünk. A parázs fölött, lassan forgatva pirosasbarnára kell sütni. Együnk hozzá vörös hagymát, mert segít a szervezetnek a sertészsír feldolgozásában /minden lehetséges ételhez fogyasszunk minél több vörös- és fokhagymát - élettanilag nagyon fontos; praktikus utána mentolos rágógumit rágni!/.

A nyárson úgy is süthetünk húst, hogy csíkokra vágjuk és feltűzzük ujjnyi vastag botokra. A csíkok végét fapecekkel rögzítjük. A tűz körül kb. 45o-os szögben a földbe szúrjuk. Időnként forgassuk meg.

Ezekkel a módszerekkel gomba, kukorica és más növény is elkészíthető.

A nyárson legegyszerűbben elkészíthető élelmiszerek egy főre számolt hozzávetőleges adagja és az elkészítés ideje: 15 dkg szalonna 20-30 perc, 30-50 dkg hal 20 perc, fél csirke 30-40 perc, 30 dkg hús 1-1,5 óra.

 

A szabadtűzi ételkészítés magasabb szintje a "maori kemence". Ássunk egy kb. 50-60 cm mély és 50 cm széles gödröt. Gyújtsunk tüzet és rakjunk bele köveket. A kiásott földet gondosan rakjuk kupacba a lyuk mellett. Belülről, a gödör falához állítsunk egy 1mX10 cm-es karót. Mossunk meg burgonyát, a megfűszerezett húst /kakukkfű stb. található a környéken/ csalánba, acsalapulevelekbe vagy más nem mérgező levélbe csomagoljuk. Ha a kövek jól áttüzesedtek, akkor hamut, parazsat kaparunk a tűzből a gödörbe, majd rátesszük a köveket. Erre rakjuk a húst, majd a burgonyát. Az egészet betakarjuk földdel és jól ledöngöljük. Kihúzzuk a karót és a keletkezett lyukba kb. 1 liter vizet öntünk, majd gyeptéglával lezárjuk. A hús jellegétől függően 1-2 órán át pároljuk.

A serpenyőt kiválóan pótolhatja egy közepes méretű lapos kő. Tüzet rakunk rá és kb. egy óra hosszat hevítjük, majd eltávolítjuk róla a parazsat, lombsöprűvel letisztítjuk. Rárakjuk a fűszerezett hússzeleteket /a Vegeta ételízesítő olyan apró luxus, amit érdemes megengedni magunknak - leves is készíthető belőle/. Nem kell zsírozni a követ, mert a hús nem ragad hozzá. Ugyanígy süthetünk teljesőrlésű lisztből szódabikarbóna és víz hozzáadásával lepényt.

Megfelelő minőségű agyagot találva kitünő főzési lehetőséget nyerhetünk. Baromfit, vagy halat a kibelezés után kb. két ujjnyi vastag agyagrétegbe csomagoljuk /a testnyílást cérnával, vagy dróttal össze kell zárni, hogy be ne piszkolódjon a hús/, majd bekaparjuk a tűztér közepén a hamuba. Mellette másik tüzet gyújtunk, a keletkezett parazsat a sütnivaló fölé toljuk. Ha vörösre és kőkeményre égett az agyag, kivesszük a hamuból, de egy ideig még a tűz mellett hagyjuk párolódni és hűlni, csak később törjük fel. E módszer előnye, hogy nem kell kopasztani, vagy lepikkelyezni a nyersanyagot, az ugyanis beleragad az agyagba.

Ha elfogy a magunkkal hozott élelmiszer, "gyüjtögető és vadászó" életmódra kell áttérni. Ezért ismerjük meg a legfontosabb mérgező és ehető növényeket /főként a gombaféléket/. A cikk terjedelme sajnos nem teszi lehetővé ezek ismertetését. Felismerésükhöz jó segítséget adnak a következő könyvek: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicína Könyvkiadó, Budapest 1983., Pamela Forey és Cecilia Fitzsomons: Ehető növények, Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat!, Horst Altman: Mérgező növények Mérgező állatok, Lícium könyvek 1993. Gyakoroljuk a gombák felismerését, azonban "nem éles" helyzetben mutassuk meg szakértőnek.

Éghajlatunkon sajnos hiányoznak azok a vadon termő gyűmölcsök, melyek bőségükkel egész évben lehetővé tennék megmaradásunkat. Csak akkor maradhatunk tehát életben, ha táplálékunkat vadászat révén kiegészítjük /elsősorban ez úton tudjuk fehérje utánpótlásunkat is biztosítani/. Senkinek nem ajánlom azonban, hogy a túlélésre hivatkozva "rapsickodni" kezdjen. Ennek ellenére készítsük el fegyvereinket és céltárgyakra gyakoroljuk használatukat, ez kellemes és hasznos elfoglaltságot jelent. Érdemes a csapdák és hurkok egyes változatait is ismerni.

A legegyszerűbben elkészíthető, ősi fegyver a dárda. Ez egy kb. 150 cm hosszú, heggyel ellátott egyenes bot. Elkészítéséhez a karcsú, egyenes faágról hántsuk le a kérget, és csiszoljuk simára /dörzspapirral, vagy üvegszilánkkal/. A vékonyabbik végén legyen egy kis mélyedés az „atlatl” karma számára.

Az atlatl egy keskeny, kb. 60 cm hosszú keményfadarab, amely az egyik végén apró karomban végződik, a másik vége közelébe pedig hurok van erősítve. Meghosszabbítja a vadász karját, aki így sokkal nagyobb erővel hajíthatja el a dárdát. Ez a következő módon történik. Fogjuk az atlatl-ot tenyérrel fel- és hátrafelé tartott kezünkbe. A két ujjunkat alulról a hurokba helyez markoljuk meg a fegyvert. Fektessük rá a dárdát úgy, hogy a vége a vájatban lévő karomba illeszkedjen. A dárda másik támasztékául a ujjaink szolgálnak. Hátrahúzott karunkat vállból indítva, az eszközt mintegy ütőként használva lökjük el a lándzsát./1.ábra/ Nagy termetű állatok /szarvas, őz, vaddisznó/ vadászatára jól megfelel, különben nem használták volna évezredeken keresztül szerte a világban. Pontosan célozni azonban nem lehet vele, tehát kisebb vadak elejtésére /pl. nyul/ nem alkalmas. Erre való a hajitófa, amely egy enyhén ívelt, 50-60 cm hosszú laposra faragott bot, melyet pörögve kell eldobni. Hazánkban, a pusztai emberek által használt változata egy két végén kihegyezett kb. fél méter hosszú bot /elsősorban farkasok ellen használtak/.

 

 

Az emberiség történetének egyik legkitünőbb fegyvere az íj. Évezredeken keresztül a harcmezőket is uralta.

Készítsünk mi is íjat, méghozzá "egyszerű botíjat"! Hossza kb. 1,50 cm és a testmagasság között legyen /az "indián jellegű" íj rövidebb/. Anyaga lehet magas kőris, tiszafa, tölgy, akác, juhar, gyertyán stb.

Készítéséhez vágjunk egy egyenes, kevés gallyal rendelkező, közepén kb. 3 cm átmérőjű ágat. Hántoljuk le a kérgét és a fát helyezzük el éjszakára hűvős, száraz helyen /legalább 6 óra hosszat nem szabad kitenni a napra/. Ha szükséges egyenesítsük ki /ezt friss állapotban még könnyedén megtehetjük/. Két-három napi száradás után elkezdhetjük kifaragását. Hántoljuk le az íj szárnyait úgy, hogy fokozatosan elvékonyodjanak. Először a felső szárnyát készítsük el. A jó íj a markolat közepétől 10-15 cm-re kezd egyenletes ívet alkotni. Végeit 3 cm hosszúságban vastagabbra hagyjuk, hogy rovátkákat készíthessünk a húr befogadásához.

A finom megmunkálás után hagyjuk még egy-két napig száradni. Végezetül parázs fölött melegítve addig dörzsöljük zsírral, amíg telítődnek a rostok, így nem reped és nem törik. A húr egyik végét rögzítsük fixen, a másikat hurokkal akasszuk az elkészített vájatokba.

Az indián íj készítéséhez egy 5-6 cm átmérőjű egyenes, szemmentes fát száradás után középen hasítsunk félbe, majd a markolattól kiindulva belső oldaláról fokozatosan elvékonyítva hántoljuk le a rétegeket. Az íj "hátát" /használat közben ez a felénk néző rész/ egyenesre faragjuk, a másik oldala, a "hasa" marad gömbölyű . A munka közben meg-meg állva, térdünkön megfeszítve ellenőrízzük, hogy egyenletesen hajlanak-e szárai. Készítése munkaigényes feladat, de kompakt, erős fegyvert eredményez /hasára inat, bőrt erősítve megnövelt erejű "támasztott" íjat kaphatunk/. /2.ábra/

Teljes kiszáradásig az íjat ne feszítsük meg erősen!

 

 

A nyílvessző egyenes, szabályosan hengeres, kb. 5-7 mm átmérőjű száraz vesszőből, vagy nádból készíthető. A vezető tollból hármat készítünk. A tollat /pulyka, liba stb/ hosszában kettévágjuk, majd úgy nyessük le, hogy legalább 2 cm magas csík jöjjön létre. A maradék csévét minél keskenyebbre faragjuk. Mindkét végén kb. 0,5 cm cséve maradjon a bandázzsal történő rögzítéshez. A vessző végétől kb. 3 cm-re óvatosan kis hornyokat vájunk ki és beléjük ragasztjuk a tollakat /párhuzamosaknak kell lenniük a nyíl tengelyével/. Bandázsolással /fonállal körbetekerve/ rögzítjük. A fő vezető toll mindig merőleges a nyíl végén lévő vágatra, melyet az évgyűrűk szállirányára merőlegesen 4-5 mm mélyen befűrészelve alakítunk ki. A vájat méretét reszeléssel, csiszolással úgy állítsuk be, hogy a húrra enyhén rászoruljon.

A vessző hosszának megállapításához húzzuk ki az íjat egy pálcát az idegre helyezve. Az íj hasáig mért távolsághoz számoljunk hozzá még 2,5 cm-t és a hegy hosszát.

A hegynek olyan méretűnek kell lennie, hogy megfelelő csatornát vágjon a vad gyors megöléséhez. Szélessége nagyvad esetében általában 25-30 mm legyen. A jó vadászhegy hossza szélességének általában 2-2,5-szerese.

A fegyverek hegyét a legegyszerűbben a fa kihegyezésével, majd parázs fölötti barnára edzésével alakíthatjuk ki. Igy azonban nem lehet hatékony nyílhegyet készíteni. Ezért inkább csontot /aggancsot/ vagy kovakövet használjunk. A csontot erősen megkarcolva, kővel óvatosan megütögetve a kívánt formára törhetjük, majd csiszolással élesíthetjük. /3.ábra/ A leghatékonyabb fegyver hegyet a pattintott kovakő adja. Helyette azonban tökéletesen megfelel az üvegpalackok talpa, vagy a porcelán /sajnos korlátlanul rendelkezésre állnak a természetben/. Megmunkálásukhoz azonban nagy gyakorlat szükséges, ezért e cikkben nem foglalkozom ezekkel. Szükség esetén véletlenszerűen kitört hegyes, éles üvegdarabokat is felhasználhatunk. Rögzítéséhez készítsünk "V" alakú hosszanti bevágást a fegyver végén, majd a hegyet helyezzük a vágatba. A hegy töve alatt elkötve /innal, nyersbőrű szíjal, növényi rostokból készített zsinórral stb./ szorítsuk össze a fát.

Fegyvereink elkészítésénél ragasztónak fenyő, vagy más fa /pl. nyár/ gyantáját lehet használni. Ha nem találunk a törzsön gyantát, akkor a kérget késsel felsértve az anyag termelésére késztethetjük a fát. A kemény, száraz gyanta edényben, parázs fölött megolvasztható.

 

Húrt állati inakból, nyersbőrből, vagy magunkkal hozott zsinórból készíthetünk.

Bár íjjal lőni minden valamirevaló férfiember tud, érdemes azonbabn áttekinteni használatának alapfogásait.

Lábainkat a váll szélességének megfelelő távolságban terpesszük. A cipő orra a cél közepétől a lővonalra húzott képzeletbeli vonallal érintkezzen. Az íjat tartó karunk válla a célra merőlegesen legyen. Tenyerünket úgy helyezzük el a markolaton, hogy a mutatóujjból és a hüvelykujjból villát képezzünk. A húzó kéz ujjait /mutató-, középső- és gyűrűsujj/ az első ujjpercnél akasszuk be az idegbe. A mutatóujj a vesszővég fölött, a többi alatta helyezkedjen el /nem kell fogni a vesszőt, azt megtartja a vágatba feszülő húr/. A vessző a fegyver baloldalán legyen.

Az ideg húzása a húzó kar, a váll- és hátizom segítségével történik, a lapockákat közelítve egymáshoz. A húrt mindig ugyanabba, az arcon található, ún. fix pontba kell húzni. Ez mindenkinél máshol található. Az indián íjakat általában nem szabad ennyire kihúzni!

Az oldás is a hátizom segítségével történik, a húzókar egyidejű hátramozgásával /íjáttartó kezünk enyhén toló mozgást végez/. A húrt feszítő ujjakat a hátrahúzással egyidőben kell ellazítani.

A célzás egyik módja az úgynevezett ösztönös /intuitív/ célzás. Ennek során mindkét szemünkkel nézzünk a célra. Az íj kihúzása, rögzítése és rövid ideig való megtartása, a célzás és elengedés egy folyamatos, harmonikus mozgássorban kapcsolódjon össze. A másik ehetőség a vesszőhegyes célzás. Lényege, hogy a teljesen kihúzott íjal a vessző hegye felett elnézve a vesszőhegy és a cél közötti rés szűkítésével, vagy tágításával szabályozzuk a vessző röppályáját

Az íjal testközelből vadászunk. Ez általában nem több 20 méternél. Ennyire tehát meg kell közelítenünk a kiszemelt állatot. Ha a vad a lövéshez jó testhelyzetben áll, a vessző útját pedig nem zavarja semmi, helyezzük a vesszőt az idegre. Az íj kihúzásával várjuk meg, amíg a vad a fejét elfordítja. Ha takarásunk kevés, megfeszíthetjük az íjat lehajolva, vagy lekuporodva vízszintesen is. A lővőhelyzetbe való felegyenesedéssel egy időben fordítsuk a fegyvert a lövéshez megfelelő helyzetbe. A mellkasi rész eltalálására törekedjünk, mert itt helyezkedik el a tüdő és a szív /a nyílhegy a létfontosságú szerveket átvágva, általában vérzést okozva öl/.

Lesli Hiddings gondolatait követve foglalkozzunk a cikk végén a menedékekkel.

Készítésük szükségességét elsősorban az időjárás, fizikai állapotunk és a kívánt tartózkodási idő határozza meg. Ha a test hőmérséklete 33 0C-ra süllyed, az ember elveszíti az eszméletét. További 8 0C hűlés pedig halálhoz vezet. Ez kimerülten, átázott ruházatban /különösen ha szél fúj/ akár nulla fok fölött is megtörténhet. Számoljunk azzal is, hogy hidegben gyorsan elveszítjük fizikai és lelki az erőnket, elfagyott kezünk pedig idővel minden munkára alkalmatlanná válik.

A menedék megépítésénél a következőket vegyük figyelembe: a bejárat mindíg szélvédett oldalon legyen és minél kisebb méretüre készítsük /kivétel, ha hőség ellen kell védekezni/; elég stabilnak kell lennie, hogy ellenálljon a széllökéseknek, a hó súlyának; védenie kell a csapadékkal szemben; személyenként általában 1,5 - 2 m2-re van szükség /férjen el benne fekvőhelyünk és a hátizsák/; amennyiben van rá módunk készítsük fűthetőre, de már önmagában egy zárt térben is elviselhető mikroklíma tud kialakulni; legalább 1,5 m magasnak kell lennie, ha tüzet akarunk benne rakni /a füst elvezetéséről gondoskodni kell/; praktikus a tüzifát is a menedékben elhelyezni, hogy száraz maradjon.

Extrém időjárási körülményeket nem számítva általában egy éjszakára nem érdemes ”szárnyékot” /menedéket/ készíteni. Használjuk ki inkább a természet adta lehetőségeket: barlangot, sziklák közti üregeket, kiszögeléseket, gyökérrel együtt kidölt nagy fákat keressünk. Ezek védettségét szükség esetén rögtönzött "fal" felhúzásával fokozhatjuk poncsó, vesszőfonat, ágak stb. felhasználásával.

Ha télen bajba kerülünk /pl. hóviharban/, keressünk egy olyan területet, ahol legalább 50 cm-es hóréteg van. Hátunkra feküdve testünk mozgatásával és minden lehetséges eszközzel /pl. gyalogsági ásó, főzőedény/ készítsünk megfelelő méretű gödröt, majd kb. 50 cm mélyen egy "L" alakú üreget létrehozva fúrjuk be magunkat oldalra. Lehetőleg zárjuk le a nyílást.

Ideiglenes, egyszemélyes sátor jellegű menedék készíthető poncsóból. Zsinórral, vagy gumipókkal kb. 50 cm magasan a poncsót két szemközti középső pontjánál kifeszítve alakítsunk ki tetőt, majd az alját helyben készített, vagy magunkkal hozott cövekekkel rögzítsük.

Építhetünk több ember számára is alkalmas szárnyékot a természetben talált anyagokból. Alakja lehet rézsutos-, kerek-, kettős tető, csúcsos stb. Közös elemük a zsinórral, vagy az ágak "egymásba fonásával" rögzített fa rácsszerkezet. Erre kell rögzíteni a védő burkolatot, melynek anyaga lehet poncsó vagy pvc fólia. Munkaigényesebb megoldás természetes anyagokkal befedni. Rakhatunk a vázra szorosan egymásmellé tett dorongfákat, kötegelt nádat, fák lehántott kérgét, lombos- vagy tűlevelű fák ágait /legalább felerészben takarják egymást/, nagy leveleket, fűcsomót stb. Mindíg alulról felfelé, tetőcserép szerűn rakjuk a burkolatot. Amennyiben elég erős a vázunk és tartós, hőszigetelő építményt kívánunk, akkor az előbb felsorolt burkolatok valamelyikére gyeptéglából, mohából avagy csak egyszerűen földből /hóból/ 10-20 cm vastag réteget kell rárakni .

Télen "iglu" építésével lehet kiváló menedéket kialakítani. Elkészítésére a legalább 20 cm magas hótorlaszok anyaga a legalkalmasabb. Az iglu helyén a havat le kell taposni, el kell egyengetni. A torlaszból kivágott 20 cm magas és 30 cmX30 cm-es tömböket kör alakban egymás mellé rakva kell elkészíteni az alapot. A következő koszorúkat mindíg egy kissé beljebb rakjuk úgy, hogy az alsó sor tömbjei közti rés egy felette lévő tömb közepén legyen. Az iglu befedésekor két személy egymással szemben állva lehajtott fejével és vállával alakítja ki az építmény tetejét. A kétszemélyes iglu méretei kb. a következők: átmérő 220 cm, magasság 150 cm. Az iglu oldalfalán bejáratot, boltozatán szellőzőnyílást kell vágni. A bejárat elé derékszög alakú kúszófolyosót készíthetünk, hogy megtörje a hideg szelet.

A menedékek bemutatásával a cikksorozat végére értünk. Sok örömet kívánok a természetjáráshoz mindazoknak, akik elkezdik /folytatják/ a túlélést és azoknak is, akik „csak” egy családi kirándulás során használnak majd a bemutatott fogásokból. A TOP-GUN három számában természetesen csak az alapok közvetítésére vállalkozhattam. Azok számára, akik többet szeretnének megtudni a túlélésről, irodalomajánlással szeretnék segíteni: Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve Subrosa 1975., Mirko Vosátka: Természetjárók enciklopédiája, Madách 1978., Len Cacut: Túlélés, Hajja end fiai 1995., Gazdag László: Utitársunk a térkép Gondolat 1969., Az elsősegély kézikönyve, A St. John Mentőszolgálat, a St. Andrew' s Mentőgyesület és Brit Vöröskereszt hivatalos kézikönyve Subrosa Kiadó.

 

Vissza az elejére

 

INFO és jelentkezés

ITT !

 

 

Ismertető | Ajánlott  felszerelés | Jelentkezési lap | Jelentkezési feltételek | Nyeremények

Felősségvállalási nyillatkozat | Programok | Szakirodalom | Támogatók | Tudnivalók | Túlélő suli