SPORTMÁSZÁS 1997


Az ezévi krónika megírása elõtt az érintettekel úgy döntöttünk, hogy tekintettel a magyar sziklamászás fejlõdésére ( ami a lehetõségekhez képest még mindig jónak nevezhetõ ),
az idei alsó limit a IX+ lesz. Sajnos még mindig érvényesül az évek óta tartó tendencia: új
út gyakorlatilag nem születik, a régiek ismétlõdnek. Ennek több oka van. Közhelyszerûen 
a nehéz gazdasági helyzet, a mászni szeretõ embereknek is többet kell dolgozni a létfentar-tásért. Egy mászóút kiépítése jó minõségben ma magyarországon kb. 4000-5000 forintba kerül és ebben nincs benne a ráfordított idõ, az utazási költség. Ez a mászók átlagos anyagi helyzetét nézve elég sok. Probléma még ( legalábbis ráfoghatjuk ) a Természetvédelmi Hatóságok által hozott mászást tíltó és korlátozó rendszabályok. Szintén probléma még a LUSTASÁG. Évekig nézünk egy utat, tudjuk hogy mászható, esetleg már felsõvel ki is 
dolgoztuk a mozdulatokat, de akkor sem rakunk bele nittfüleket ha már benne vannak a dû-
belek. Hát ez van.Ezt kell szeretni..... Kis ország, kis mászás.
 

Kis-Gerecse

Az idei évben is nagy népszerûségnek örvendett a hely, a túristák mellett  mászók is látogatták. Áronék több standot kicseréltek, nitteket cseréltek és újakat fúrtak. Lássuk a lényeget:

Az idén a legnépszerûbb út a bányában az egyébbként nehéz Lélekharang nevû út (X-) volt: Bubb Ferenc 7.PP., Serényi Balázs 8.RP., Krizsán György 9.PP., Rákosi László 10.PP., Csekõ Árpád 11.PP.,Virág Viktor TR. Ebben a kategóriában ez a   legtöbbet ismételt út, több mint tíz megmászása van.
A Sarlatán (X körül) hosszú álomból ébredt: Urbanics Áron 2.RP. Áron szerint a bánya eddig megmászott útjai közül ez a legnehezebb. A Harangok (X körül) szintén nincs még elkoptatva: Serényi Balázs 2.PP.Balázs ismételte a biztosítás mintájaként emlegetett utat a Laura-t (X-) (4.PP.) is.
Ismétlõdött idén is a hirhedten kisfogásos Nazgul (IX+/X-) : Rákosi Laci 5.PP.
Áron kinittelte a projekjét mely a keresztségben a Zed ( k.nehéz+ ) nevet kapta a Pulp Fiction címû film egyik ,,karakteres" szereplõje után. Két részletben már megmászta.

Hámor

 Don Quijote (X- körül): Nagy János (Sztalcsi) 1.PP., Korbacska Gábor (Korbi) 2.RP., Bodrogi Zoltán (Boby) 3.RP., Bodrogi Róbert 4.PP. Sajnos a Diósgyõri Papírgyár és a Természet Védelmi Hatóságok együttes hozzáállása miatt ez az út ,ami egyébbként a környék legszebb útja volt, több másik szép úttal együtt leszerelésre került ma már nem mászható.
Amerikai tetõ (IX+): Mikucza István ( Miku ) 5.PP., Gránicz András ( Andy ) 6.RP.
 
 
 
 
 
 

Strázsa-hegy

A helynek sajnos még mindig nincs gazdája, az utak elhanyagoltak, sok helyen nittek is hiányoznak. 
Amnézia (IX+/X-): Rákosy Laci 4.RP.
 

Misja-Pec

Preobrazba    (7c/7c+): Juhász László ( Juci ) RP.
Rock and roll (7c/7c+): Korbi PP.
Twin Peaks     (7c+): Korbi PP.
JSFK (7c+):Lacika PP.

St. Antonine

Itt Bodrogi Robi töltött el két évet Robin Erbesfield-éknél dolgozva és mászva.
A legnehezebb út amit Európában mászott itt ejtõdött el : ,,                       ,,  (8a+, X-) RP.,
ez egyben a legnehezebb fokozatú út amit magyar mászó külföldön mászott.
/ A az eddigi legnehezebbet Cser Zoli mászta Hohe Wand-on a Nobodi-t RP. (IX+/X-).