Sportmászó krónika 96’

Idén is megtettünk minden magunktól telhetõt, hogy minnél kevesebb megmászatlan utat hagyunk 97-re. Energiát és ujjakat nem kímélve estünk neki a nehéz utaknak és ha nem is sikerült minden azért lelkesedésünk és motivációnk nem hagyott alább. Bubb Ferenc válalta magára azt a nehéz feladatot, hogy összefoglalja az 1996-os év sportmászóteljesítményeit. ( a szerk. )

Bevezetõ

Események a következõ helyszíneken:

Kecskehegy Pilisszántói-kõfülke Kõkapu
Hámor Fehérkõ Tardosbánya
Kis-Gerecse Várgesztes Strázsa-hegy
Peskõ Bajót KÜLFÖLD

Sportmászó krónika 96’

( irta: Bubb Ferenc )

Azzal a szándékkal fogtam hozzá az idei krónika megírásához ( meglehetõsen tapasztalatlanul...), hogy az mindent átfogó és teljesen objektív lesz. Mostmár látom viszont hogy ez nagyon nehéz feladat, amivel lehet nem is tudok megbirkózni. Elnézést kérek azoktól akik úgy látják, nem rajzoltam pontos képet az 1996-os év mászótörténetérõl. Ez év-az idõjárás miatt-mászás szempontjából nagyon rosszul indult, de az õsz meghozta az idei év komolyabb eredményeit, mászásait. Sajnos már évek óta meglehetõsen kevés új út születik, de örvendetes, hogy talán emelkedett a hazai sziklamászás színvonala (pár év relatív pangás után ).Idén már kb. 25 mászó mozgott a IX-es fokozatban, és végre már van egy új generáció aki már sikeresen ostromolja a hazai X-es körüli sportmászóutakat. Sajnos ide tartozik az is, hogy mászóútjaink biztosítása nemzetközi mércével mérve kifogásolható. Gyakori az egypontos stand ( ha az út építõje egyáltalán méltóztatott standot csinálni ), és van út amiben a biztosító eszközök elérték a 20 éves kort ( ezek nem PETZL nittek! ). Sokszor elõfordul a nittek, szegek rossz korrózió védelme. Jelenleg mászóiskoláink többnyire elhanyagoltak, úgymond nincs gazdájuk. Ez alól kivételek a Zempléni (Egri Kiss Gábor és tsa.-i kezelésében ), a Mátrai (Buda Laciék védik ) és a Hámori ( ahol Himmer Józsefnek köszönhetõen idén gyakorlatilag minden útba kétpontos-láncos stand és rozsdamentes Petzl nittek kerültek ) mászóhelyek. Reméljük jövõre kicsit javul majd a helyzet .

Kecske-hegy

Idén elég kicsi volt a bánya forgalma, de annál velõsebb. Új ismétlések születtek a hely legnehezebb útján: Urbanics Áron megmászta az „Utópia direkt”-et (X-) alsóbiztosítással (2.rp.) júniusban, Serényi Balázs pedig felsõvel októberben (4.tr.). Balázs tervezte az elõmászást is ( nagyon biztosan mászta ), de az idõjárás romlása megakadályozta benne idén. Azzal, hogy Áron dolgozott a „Direkt”-en több embernek nyílt lehetõsége próbálgatni a sima „Utópiát” (IX/IX+). Csekõ Árpi, Dózsa Gyula, Bubb Feri megmászták felsõvel. Árpinak ígéretes kísérletei voltak a „Direkt”-en is, de motivációs problémák miatt (lusta volt vele foglalkozni...) végül is nem mászta meg. Árpihoz tartozik az is, hogy egyes rossz nyelvek szerint a látása és az ujjainak ereje között fordított arányosság áll fenn, persze az ujjak javára. Szász Gábor (alias: Gengszter) tavalyi szép „Zoknis út” szólója után Serényi és Bubb is megmászták az utat felsõvel (IX.) A másik kilencest, a „Pelét” is sokan próbálgatják (a próbálgatások lapzártakor még tartottak), és Rákosi Laci tavalyi, Csekõ idei megmászása után újabb próbálkozó jutott fel rajta: Juhász László (Juci) Sok boulder született idén is, a jelentõsebbek közül kettõt kiemelnék: Csekõtõl- IX-/IX-es, Bubbtól-Peremherceg (IX-).

Pilisszántói-kõfülke

A kis mászóhely legnehezebb útját az „Üzenet Patricknek” (IX-)-et Nagy Krisztián mászta meg. Tudtunkkal az útnak ez volt az elsõ alsós megmászása.

Kõkapu

Budapest, de talán az ország egyik legérdekesebb mászóhelyén (vagyis ennek plafonján) többen kapaszkodtak idén. Jelentõsebb ismétlések tudtunkkal nem történtek. Sokan megmászták a „Rubophen”-t és ismétlõdött egy régi út a „Majomkaraván” (IX- Bubb). Új boulderek is készültek Fodor Gábortól és Nagy Krisztiántól, nehézségük sok töprengésre és fõleg drasztikus fogyókúrára ad okot.

Ezüst-hegy

A kõbányát sajnos tovább bontják. Bubb Feri megmászta a „Zsana-direkt”-et (IX-tr.)

Hámor

A jelenleg Franciaországban, Didier Raboutou és Robin Erbesfieldnél dolgozó és edzõ Bodrogi Robi (Rob) idõnkénti hazalátogatása jót tett a környéken mászók motivációjának és technikai fejlõdésének. Robi 1990-ben utazott az Egyesült Államokba, ahol egyre jobban a mászásra koncentrálva töltötte éveit. 1992-ben letelepedett a coloradói Boulder nevû városban (nomen est omen), és ott a világhírû C.A.T.S. nevû gymben kezdett el edzeni a terem tulajdonosának , vezetõjének Rob Candalerának segítségével. Az USA számos vidékén mászott, Hueco Tanks-tõl Yosemite-ig. Megmászott legnehezebb útja 5.13/C-5.13/D nehézségû (X-/X) volt, legjobb on-sight-ja 5.12/D (IX).Nos, Rob megismételte az „Amerikai-tetõ”-t (IX+/X- 2.rp.). Szerinte az út maximum 5.13/A (IX+). A két út között levõ „no-handrest” lehetõség kihasználása nélkül, egybe mászta az „Amerikai-tetõ”-t a „Púpos”-sal (IX+ és IX-).Novemberben , talán az utolsó mászónapokon sikerült még három mászónak megismételni az „Amerikai-tetõ”-t: Bodrogi Zoli (3.rp),Korbacska Gábor (4.rp) és Nagy János (Stalone-5.rp). Martin 94’-es projektje a „Tál” idén sem mászódott meg. A „Tál” kb. 10 méteres út, az úgynevezett tálig IX- -os lehet, majd az utolsó 2-3 mozdulat nagyon komoly dinamikus boulder (IX/IX+). Több titán mászta idén a régi slágert a „Kentucky-home”-ot (VIII+/IX-), szólóinak száma is eléri már az ötöt (Cser, Angelo, Gyurika, Áron, Bubb). Sokan ismételték a „Quasimodo”-t (IX-) is alsóbiztosítással: Mikuca István, Tarjányi Zsolt, Korbacska Gábor, Joó Tamás, Bubb Ferenc. A „Púpos” (IX-) ismétlõi: Bodrogi Zoli (Boby-rp.) és Bubb Feri (tr.). Rob megmászta on-sight Stalone (Nagy J.) tavalyi útját az „Ámok”-ot (VIII+ -1.os.). Idén három út készült Hámorban: az „Õrült száguldás”, a Nagyfalon kb. VI+VII- , a „Tavaszi-út a Kisfalon kb. VIII-. Mindkettõt Sztalcsi nyitotta. A harmadik a hámori barlangban van: a „Shoelace agár emlékút” és kb. VIII+ -os nehézségû, Bubb Feri útja. Több megmászott út ( „Apokalipszis”VII+, „Ámok” VIII+, „Shoelace” VIII+) és project van. A legnehezebb Stalone-é, amit két részletben már megmászott. Gyula szerint az út kb. X/X+ -os nehézségû! Talán ez lesz Hámor egyik legnehezebb útja, neve:"Don Juan".

Fehérkõ

A hely gyönyörû szép táblái több embert keményebb edzésekre sarkaltak. A legszebb eredmény talán Áron „Vendetta” (IX) flash mászása volt. Sántha Gergõ tavalyi alsós „Vendetta” mászása után idén többen is sikerrel szálltak be az útba: Korbacska G.(rp.), Rákosi Laci (pp.), Bubb F. (pp.), Tarja (tr.). Az „Opera” nevû út is igen népszerû volt az idén: Kiss Ildikó (o.s.!!), Rob (o.s.), Áron (o.s.), Feri (rp.), Boby (rp.), Juci (rp.), Korbi (rp.), Tarja (rp.). A másik IX-, a „Sen-sei szerelem” nagyon kicsi fogásaival már több fejtörést okozott a próbálkozóknak, de megoldották: Áron (flash), Feri (tr.), Tarja (tr.), Korbi (rp.). A "Bõrmester" nevû utat (VIII+) Áron és Serényi mászták o.s. stilusban. Fehérkõ legnehezebb útja az „Ummagumma” (1.rp.Ravadits 89, 2.rp.Cser 89, X-). Az út gyönyörû: 15 m., 4 akasztás + stand. 30 nehéz mozdulatával mégis elég sokáig kellett várnia, míg Áron november 9-én rp. megmászta. Véleménye szerint az út IX+/X- -ra értékelhetõ. Ez a mászás volt az út harmadik alsós megmászása, és ez volt Áron 8. hazai X-es fokozatú alsós mászása! November 20-án, mikorra az idõjósok már havat igértek Bubb Feri is megismételte az "Ummagumma"-t (4.pp.).

Tardosbánya

Sokan látogatták az idén is kedvelt katlant, fiatalos lendülettel ostromolták a helyi nehéz utakat. Ismétlések: · „Aranykor” (IX-): Sántha (tr.), Juci (rp.), Serényi (pp.), Rákosy (rp.), Tarja (rp.), Bubb (rp.), Dózsa (rp.) · „Budai-kesergõ” (IX-/IX): Serényi (pp.), Rákosy (rp.), Juci (rp.), Áron (rp.) · „Via mala” (IX-): Juci (rp.), Rákosy (rp.), Strommer Laci (tr.), Kovács Balázs (tr.) · „Zerge” (IX-): Áron (rp.)

Kis-Gerecse

Az ország legnehezebb-legkomolyabb mászóhelyén idén szépszámú ismétlés született. A sorozat május elején Áron „Fenevad” (X/X+) mászásával (1.rp.) kezdõdött. Ez sokakban elindított egy „Érdeklõdjünk, hol is az a Gerecse?” folyamatot. Ennek eredménye az alábbi lista. Áron X-es sorozatát itt a Gerecsében a „Harangok” (X/X+) megmászásával folytatta (1.rp.), majd megmászta a „Legyingetõ titánok”-at (X-), aminek szintén ez volt az elsõ alsós megmászása. Ezek után a „Nazgul” (IX+/X-) már csak desszert lehetett (3.rp). A „Nazgul”-t sikerült Serényi Balázsnak is megmászni alsóval(4.pp). Szeptember hónapban Dózsa Gyula megismételte a „Fenevadat”(2.rp), majd nekiállt Stallonéval a Gerecsei X-eseknek. Elõbb a „Laura (X-)/2.pp. Sztalcsi, 3.pp. Gyula/, majd nemsokára a „Lélekharang” X-) is elesett /5.pp. Sztalcsi, 6.pp.Gyula/. A hely kilences útjain is nagy volt a tumultus: · „Szilfid” (IX-/IX): Csekõ (rp.), Krizsán Gyuri (rp.), Sztalcsi (rp.), Serényi (rp.), Áron (rp.), Bubb (rp.). Dózsa Gyula felsõvel elsõ kísérletre mászta (flash tr.). · Az „Ekeke” (IX-) alsós megmászói: Csekõ, Sántha, Virág Viktor, Csohány Csabi, Bubb Feri, Juci, Rákosy, Serényi, Tarja. Az idei 9 ismétlõjével ez az út is klasszikus slágerré vált. · Többen ismételték a „Magyar illúziót” (IX-) is, bár csak felsõvel: Csekõ, Bubb, Virág, Dózsa Gyula (õ, ezt az utat is elsõ kísérletre megmászta-flash tr.) · Krisztián tavalyi ismétlése után páran megmászták a szép „Fekete Péter”-t (IX) is alsóval: Rákosy, Krizsán, Dózsa, Sztalcsi, Serényi. · A szórásból a „Metamorfózis” (IX-) sem maradt ki: Krizsán, Sztalcsi, Csekõ, Rákosy. · A Kis-gerecsei kõfejtõ talán legszebb útját a „Piranjas of Amasonas”-t (IX-) is sikerrel próbálgatták páran: Serényi (pp.), Sztalcsi (pp.), Juci (tr.), Bubb (tp.). Szóval Gerecsében idén zajlottak az események, reméljük jövõre ugyanilyen lelkesedéssel látogatják a bányát a nehéz utakra vágyó mászók.

Várgesztes

Idén kevés komoly mászásról tudunk Gesztesen. Rákosy Laci megmászta alsóval a „Fátylas Mayá”-t (IX-) és Bubb felsõvel a „Ráját” (IX-).Urbanics Áron november 3-án on-sigth-olta a „Ráját”. Atusék több új utat nyitottak itt nyáron.

Strázsa-hegy

A hely kiépítési hiányosságai (kevés stand, nitt)ellenére is sokan átvágtak a volt katonai lõtéren, hogy e gyönyörû panorámájú sziklán másszanak. Babcsán Gábor megmászta az „Egy eltévedt zsoké” (IX-) nevû utat alsóval, amit késõbb Juci és Rákosy is megismételt (rp.). A „Pscyho”-t (IX) idén Áron és Serényi Balázs mászta meg (rp.), a „Karácsonyi-ut”-at (IX-) pedig Juci (rp.). A hely egyik legszebb útját, a „Búvárharang”-ot (IX-) Áron idén ismét megszólózta. Ezen az úton több alsós ismétlés is született: Virág, Juci, Rákosy, Csohány. A tavasz egyik legkiemelkedõbb teljesítménye volt Rákosy Laci „Starker” (IX+/X-) mászása, majd ezt követte Áron szép villanása az „Amnézián” (X-/X) rotpunkt.

Peskõ

Babcsán Gábor nyitott itt tavaly új utakat. A barlangtól jobbra található a „Vulva” VIII+ (tr.), „Gyûrûk ura” VII (rp.), „Tükör” VIII (rp.). A barlangtól balra van a szép nevû „Kornél adj egy projektet” IX- ( rp.) út.

Hajmáskéri lõtér

Gaba és Tivadar Tamás ennek közelében nyitottak új utakat VII-/VIII+ körül.

Bajót

A bajóti mászóhelyet az elmúlt években az esztergomi mászók építették ki. Az utak VII és VIII- körüli erõsségûek. A barlang hihetetlen áthajlásain számos út (VII+/ IX) található. Ezeket Kosztin Arnold (Esztergom), Áron, Viktor és Krisztián nittelték. Krisztián Útja az „Égben lebegõk csarnoka” nevet kapta, és IX-es körüli. Számos projekt létezik, a lehetõségek korán sincsenek kimerítve.

KÜLFÖLD

Ismereteink elég hiányosak, de általuk körül rajzolható a hazai mászók külföldi teljesítménye. A szlovéniai Osp-Misja pez nevû mászóhelyen többen másztak keményebb utakat: Sztalcsi ( „mozaik”-7c-pp.), Korbacska („Hugolina”7b+-os., „Runo”7b+-rp), Serényi („Porarejena Zelva”7a+/7b -os.), Bodrogi Zoli („Runo” rp.), Rákosi Laci (7b/7b+ os.). Sokan on-sight-oltak a 7a+/7b tartományban! Ospon: Juci (7a+/7b), Datner, Bubb, Tarja (7a+). Frankenjurában: Martin (VIII+/IX- os. mászások, „Dances with the wolfes”IX.pp.), Serényi („Dances with the wolfes”IX.pp., „Fight gravity”VIII+ flash, „Stairway to heaven”VIII+/IX- flash) és Sztalcsi (IX- o.s. mászás) tették le névjegyüket.

Calanques. Mászóterületén is jártak magyarok, Rob (7b+ o.s.), Korbacska (7b o.s.) mászták a nehezebb utakat. Siurana. A távoli spanyol mászóhely sok magyar mászót vonzott. A kiemelkedõbb eredmények: · Kiss Ildikó (7a+ 7b o.s.) · Serényi („Black uhuru”7b flash, „Mariscal ull de cob”7b flash, „Camilla ris pal sobre”7c pp.) · Krizsán (7b+ flash, 7c pp.) · Sztalcsi (7c+ rp.) Orgon. Itt Rob (7b+ 7c o.s.) és öccse, Zoli („Revé de Pierre” 7b+ rp.) másztak jókat. St. Antonine. Rob jelenleg itt lakik Erbesfieldéknél, 7b-7b+-os utakat mászott o.s.. Õsszel Áronnak nyílt lehetõsége együtt mászni itt a többszörös világbajnoknõvel és nem hozott ránk szégyent (7b-7b+ o.s.) Paklenica. Több csapat mászott itt az õsszel, véleményük szerint a hely kitûnõ sportmászó szempontból is.(Krizsán: „Kína szindróma” 7a+ rp. *horror*, Korbi:7b+ rp.). Kotecnik. Áron („Katarza” 7b+/7c o.s., „Kolomon” 7b/7b+ o.s.) Homokkövek. · Teplické skály/skolik. Áron: „Piknik u cesty” Xa o.s.) · Starosta-Starostava. Gyurci, Áron, Viktor „Korso”(repedés) · Adrspach. Áron, Viktor („Gilotina velka vez” „Hrana padu” IXa o.s.) Krizovy. Áron, (Kretnova: „Majova veselice” VIII+, Trosecnik: „S.O.S.variáns” VIII-, 3. Megmászás 1992 óta o.s.) Dschungelbuch-ban Serényi Balázs és Kálmán Flórián másztak. Schleier wasser fall. Ide szintén õk jutottak el.